Tramlijn 22 U-OV

Utrecht zet trams stil, Rotterdam schaalt af en Londen sluit metrostations

In Utrecht rijden er vanaf aanstaande vrijdag geen trams meer tussen Utrecht C.S. en P+R Utrecht Science Park. In Rotterdam is de frequentie van trams en metro’s gehalveerd en in Londen is besloten 40 metrostations te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Eerder schroefde vervoerder U-OV in Utrecht de frequentie van Lijn 22 al terug, maar de afgelopen dagen daalde het gebruik van het openbaar vervoer zo sterk dat het volgens U-OV niet langer zinvol is om met trams te rijden op dit traject. Ook in Rotterdam is het sterk teruggelopen aantal reizigers de voornaamste reden om trams en metro’s te schrappen. In het buitenland wordt het OV op sommige plaatsen helemaal stilgelegd, niet alleen omdat er geen reizigers zijn, maar ook om verspreiding van het virus te voorkomen.

40 metrostations dicht

Zo worden 40 metrostations in de Britse hoofdstad Londen gesloten, meldt vervoerder Transport for London. Premier Boris Johnson waarschuwde deze week dat het coronavirus sneller om zich heen grijpt in Londen dan in andere delen van het land. In de hoofdstad zijn meer dan negenhonderd besmettingen vastgesteld. Ook overleden er 34 patiënten met het virus, bericht de BBC. Transport for London meldt dat al negen metrostations zijn gesloten. Dat aantal kan oplopen naar veertig.

In Nederland melden de vervoerders dat het aantal reizigers in de afgelopen dagen met ongeveer tachtig procent is afgenomen. Steeds minder reizigers en steeds meer ziekmeldingen onder chauffeurs en trambestuurders zorgen ervoor dat onder meer vervoerder U-OV vanaf vrijdag 20 maart de dienstregeling opnieuw heeft aangepast.

Sinds de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en andere instellingen en bedrijven op Utrecht Science Park de deuren hebben gesloten, is de bezetting van tramlijn 22 in een snel tempo naar beneden gegaan. U-OV vervoert op een normale dag circa 30.000 reizigers op deze lijn, dat aantal is nu nog maar een fractie van minder dan 10 procent. Reizigers kunnen nog wel gebruik maken van buslijn 28 om van Utrecht C.S. naar P+R Utrecht Science Park te komen.

Dienstregeling gehalveerd

Ook de RET in Rotterdam schaalt zijn dienstregeling verder af, naar 50 tot 60 procent van de gebruikelijke capaciteit. Bussen, trams en metro’s rijden dan minder vaak. De maatregel volgt op de scherp afgenomen vraag en oplopend verzuim onder medewerkers. Metrovoertuigen blijven op volle lengte, zodat reizigers afstand kunnen houden. De maatregelen gelden in elk geval tot en met zondag 5 april.

Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Dit zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen. Met deze dienstregeling stemmen we ons aanbod af op de sterk afgenomen vraag en kunnen mensen die aangewezen zijn op het OV, daar nog gebruik van maken. Daarnaast vangen we de uitval onder ons personeel op. Ik heb grote bewondering voor hoe zij hun werk in deze lastige omstandigheden blijven doen.”

De metrolijnen B, C, D en E rijden doordeweeks en op zaterdag van 6.00 uur tot 24.00 uur elk kwartier, aangevuld met een pendel op de A-lijn tussen Graskruid en Binnenhof. De tramlijnen in Rotterdam rijden alle dagen van de week van 6.00 uur tot 24.00 uur elke 20 minuten. Lijn 20 rijdt niet.

In Den Haag heeft vervoerder HTM de frequentie van al zijn trams al teruggebracht en schaalt vanaf komende maandag verder af. De Haagse trams rijden dan op doordeweekse dagen tot 19.00 uur drie keer per uur en daarna twee keer per uur. Op zaterdag en zondag de gehele dag twee per uur. Alle spitsritten van de HTM komen te vervallen. In Amsterdam meldt vervoerder GVB zo veel mogelijk de normale dienstregeling aan te houden voor trams en metro’s. Per dag wordt bekeken wat er wel en niet kan rijden. Een woordvoerder van GVB meldt op twitter wel dat er veel personeel uitgevallen is door ziekte.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Utrecht zet trams stil, Rotterdam schaalt af en Londen sluit metrostations | SpoorPro.nl
Tramlijn 22 U-OV

Utrecht zet trams stil, Rotterdam schaalt af en Londen sluit metrostations

In Utrecht rijden er vanaf aanstaande vrijdag geen trams meer tussen Utrecht C.S. en P+R Utrecht Science Park. In Rotterdam is de frequentie van trams en metro’s gehalveerd en in Londen is besloten 40 metrostations te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Eerder schroefde vervoerder U-OV in Utrecht de frequentie van Lijn 22 al terug, maar de afgelopen dagen daalde het gebruik van het openbaar vervoer zo sterk dat het volgens U-OV niet langer zinvol is om met trams te rijden op dit traject. Ook in Rotterdam is het sterk teruggelopen aantal reizigers de voornaamste reden om trams en metro’s te schrappen. In het buitenland wordt het OV op sommige plaatsen helemaal stilgelegd, niet alleen omdat er geen reizigers zijn, maar ook om verspreiding van het virus te voorkomen.

40 metrostations dicht

Zo worden 40 metrostations in de Britse hoofdstad Londen gesloten, meldt vervoerder Transport for London. Premier Boris Johnson waarschuwde deze week dat het coronavirus sneller om zich heen grijpt in Londen dan in andere delen van het land. In de hoofdstad zijn meer dan negenhonderd besmettingen vastgesteld. Ook overleden er 34 patiënten met het virus, bericht de BBC. Transport for London meldt dat al negen metrostations zijn gesloten. Dat aantal kan oplopen naar veertig.

In Nederland melden de vervoerders dat het aantal reizigers in de afgelopen dagen met ongeveer tachtig procent is afgenomen. Steeds minder reizigers en steeds meer ziekmeldingen onder chauffeurs en trambestuurders zorgen ervoor dat onder meer vervoerder U-OV vanaf vrijdag 20 maart de dienstregeling opnieuw heeft aangepast.

Sinds de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en andere instellingen en bedrijven op Utrecht Science Park de deuren hebben gesloten, is de bezetting van tramlijn 22 in een snel tempo naar beneden gegaan. U-OV vervoert op een normale dag circa 30.000 reizigers op deze lijn, dat aantal is nu nog maar een fractie van minder dan 10 procent. Reizigers kunnen nog wel gebruik maken van buslijn 28 om van Utrecht C.S. naar P+R Utrecht Science Park te komen.

Dienstregeling gehalveerd

Ook de RET in Rotterdam schaalt zijn dienstregeling verder af, naar 50 tot 60 procent van de gebruikelijke capaciteit. Bussen, trams en metro’s rijden dan minder vaak. De maatregel volgt op de scherp afgenomen vraag en oplopend verzuim onder medewerkers. Metrovoertuigen blijven op volle lengte, zodat reizigers afstand kunnen houden. De maatregelen gelden in elk geval tot en met zondag 5 april.

Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Dit zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen. Met deze dienstregeling stemmen we ons aanbod af op de sterk afgenomen vraag en kunnen mensen die aangewezen zijn op het OV, daar nog gebruik van maken. Daarnaast vangen we de uitval onder ons personeel op. Ik heb grote bewondering voor hoe zij hun werk in deze lastige omstandigheden blijven doen.”

De metrolijnen B, C, D en E rijden doordeweeks en op zaterdag van 6.00 uur tot 24.00 uur elk kwartier, aangevuld met een pendel op de A-lijn tussen Graskruid en Binnenhof. De tramlijnen in Rotterdam rijden alle dagen van de week van 6.00 uur tot 24.00 uur elke 20 minuten. Lijn 20 rijdt niet.

In Den Haag heeft vervoerder HTM de frequentie van al zijn trams al teruggebracht en schaalt vanaf komende maandag verder af. De Haagse trams rijden dan op doordeweekse dagen tot 19.00 uur drie keer per uur en daarna twee keer per uur. Op zaterdag en zondag de gehele dag twee per uur. Alle spitsritten van de HTM komen te vervallen. In Amsterdam meldt vervoerder GVB zo veel mogelijk de normale dienstregeling aan te houden voor trams en metro’s. Per dag wordt bekeken wat er wel en niet kan rijden. Een woordvoerder van GVB meldt op twitter wel dat er veel personeel uitgevallen is door ziekte.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.