Voedingsstation tramnetwerk Koekamp Den Haag

HTM vervangt ‘brommende voedingsstations’ van trams

HTM heeft een innovatieve oplossing gevonden voor brommende transformatiehuisjes die het tramnetwerk van energie voorzien. De stadsvervoerder plaatste op vier plekken in Den Haag ondergrondse, stille voedingsstations die zijn weggewerkt in de omgeving. Deze voedingsstations kunnen aan de vraag naar elektriciteit voldoen voor de zestig nieuwe stadstrams en het wat ouder trammaterieel.

HTM bedacht het innovatieve concept om de stroomvoorziening stiller te maken en tegemoet te komen aan de wensen van omwonenden die geen transformatorhuisje in hun buurt willen. De ingenieurs en energiespecialisten van HTM kwamen met de oplossing: een ondergrondse betonnen container met een energiezuinige transformator en besturingstechniek.

De modernisering van de energievoorziening is nodig vanwege de komst van zestig nieuwe stadstrams met een hogere vervoerscapaciteit en die zijn uitgerust met airconditioning. HTM hield bij het ontwerp van de voedingsstations rekening met milieuvriendelijk vervoer. Zo moesten de ondergrondse voedingsstations ook energie kunnen leveren aan elektrische bussen, fietsen en de bedrijfsauto’s van HTM.

Energievoorziening trams

HTM plaatste het grootste ondergrondse voedingsstation bij het Haagse Malieveld. Omdat de transformatoren met lucht worden gekoeld moesten de ventilatiekanalen mooi worden weggewerkt in het parklandschap aan de Koekamp. Dat gold ook voor de ingang naar de ondergrondse ruimte.

De landschapsarchitect van de gemeente Den Haag kwam op het idee om twee enorme groene loungebanken bovenop het bouwwerk te plaatsen. Op andere locaties in de stad zijn kleinere ondergrondse voedingsstations geïnstalleerd, waarop een natuurstenen bankje prijkt. Bij onderhoudswerkzaamheden kunnen de banken worden omgekanteld (zie foto).

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.