Metrowasstraat Amsterdam Amstel, foto: Gé Dubbelman / Metro & Tram

Vernieuwde opstelterreinen voor Amsterdamse metro gereed

In Amsterdam zijn maandag opstelterreinen voor metro’s Amsterdam Amstel, Gaasperplas en Isolatorweg volledig in gebruik genomen nadat er vier jaar lang aan de uitbreiding van deze locaties is gewerkt. De officiële opening van de opstelterreinen gebeurde zondag bij Amsterdam Amstel waarbij metrovoertuigen een stevige wasbeurt kregen en een stop in de quickservicehal maakten.

De opstelterreinen zijn vernieuwd door spooraannemer BAM in opdracht van opdrachtgever Stadsregio Amsterdam. De terreinen waren na 35 jaar toe aan vernieuwing. Ook waren er aanpassingen nodig vanwege de aanleg van de nieuwe metroverbinding Noord/Zuidlijn, waardoor er veel meer metro’s gaan rijden.

De opstelterreinen dienden te worden aangepast voor de nieuwe, langere metro’s. De opstelterreinen werden onder andere uitgebreid met extra opstelsporen. Op de Isolatorweg prijkt een nieuwe washal en op het terrein Amsterdam Amstel is een nieuwe washal én quickservicehal aangelegd.

Knooppunt

Vanwege de centrale ligging is het terrein bij Amstel een belangrijk knooppunt voor de hele dienstregeling van de metro’s. Het was een uitdaging voor spooraannemer BAM om de uitbreiding van de opstelsporen van 11 naar 15 en de onderhoudshallen te realiseren, terwijl de metro’s gewoon bleven rijden.

Bij opstelterrein Isolatorweg moest een deel van het terrein worden opgehoogd door damwanden te slaan en zand te storten. Er was namelijk geen ruimte om naast de vier bestaande opstelsporen acht extra opstelsporen aan te leggen. Daarvoor zijn de werkzaamheden op het opstelterrein Amstel tijdelijk onderbroken. Zo kon de grond op Isolatorweg inklinken terwijl verder werd gewerkt aan het opstelterrein Amstel. Daarna kon de uitvoering in één keer door op Isolatorweg met de extra opstelsporen en de washal.

Geluidscherm

Op Gaasperplas is naast de uitbreiding van vier naar zes opstelsporen in goed overleg met de omgeving ook een langer geluidscherm gebouwd. Dit scherm is met zijn groene kleur en de groene klimplantjes mooi ingepast in de omgeving.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.