Bombardier, bestuurder assistentie-systeem, tram

Camerasysteem waarschuwt trambestuurder voor mogelijke botsing

In Frankfurt is deze maand een systeem in gebruik genomen dat trambestuurders waarschuwt voor obstakels op de tramrails. Het bestuurder-assistentiesysteem van Bombardier helpt de trambestuurder om correct te reageren op mogelijk gevaarlijke situaties tijdens de rit. Een monitoringsysteem met cameratechnologie filtert deze situaties eruit. Het systeem zit aan de voorkant van het voertuig zodat deze de bestuurder tijdig kan waarschuwen.

Verkeersautoriteit Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main laat het systeem op 73 trams installeren. Volgens Bombardier hebben inmiddels ook andere vervoerders interesse getoond in het systeem. Het bestuurder-assistentiesysteem was een van de genomineerden van de Innovation Award op RailTech in april 2015.

Trambestuurders

De DAS (Drivers Assistance System) geeft trambestuurders een waarschuwing vooraf wanneer er een voetganger, fietser, andere voertuigen of object zich op de tramrails begeeft. Mogelijk gevaarlijke situaties worden opgepikt door een camerasysteem op de voorkant van de tram. Het systeem waarschuwt de trambestuurder vervolgens via een geluidssignaal en heeft een automatische remfunctie.

Dit systeem is een aanvulling op de recentelijke ontwikkeling van de BodyGuard van Bombardier. Dit is een soort externe airbag voor trams die voorkomt dat voetgangers vast komen zitten onder het voertuig.

Tests

Het bestuurder-assistentiesysteem is mogelijk gemaakt in samenwerking met het Oostenrijkse Instituut voor Technologie en de Verkeersgesellschaft Frankfurt am Main. Laatstgenoemde voerde lange tijd een test met het systeem uit op tram 272. Nu de test geslaagd is, worden ook 73 andere trams van de verkeersautoriteit met het systeem uitgerust. De voertuigen zullen in ieder geval tot december 2016 gebruikmaken van het systeem.

Drivers Assistance System, Bombardier

Lees ook:

Genomineerden voor Innovation Award RailTech bekend

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Camerasysteem waarschuwt trambestuurder voor mogelijke botsing”

Hopen dat ze dat niet in de nieuwe Avenio’s plaatsen, dat zal lachen worden.

Robert Jan Roos|29.10.15|13:38

Prima dit soort aanpassingen, want bij het autosysteem zijn dit soort systemen bij standaard aan het worden, gelukkig straks ook bij tramsystemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Camerasysteem waarschuwt trambestuurder voor mogelijke botsing | SpoorPro.nl
Bombardier, bestuurder assistentie-systeem, tram

Camerasysteem waarschuwt trambestuurder voor mogelijke botsing

In Frankfurt is deze maand een systeem in gebruik genomen dat trambestuurders waarschuwt voor obstakels op de tramrails. Het bestuurder-assistentiesysteem van Bombardier helpt de trambestuurder om correct te reageren op mogelijk gevaarlijke situaties tijdens de rit. Een monitoringsysteem met cameratechnologie filtert deze situaties eruit. Het systeem zit aan de voorkant van het voertuig zodat deze de bestuurder tijdig kan waarschuwen.

Verkeersautoriteit Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main laat het systeem op 73 trams installeren. Volgens Bombardier hebben inmiddels ook andere vervoerders interesse getoond in het systeem. Het bestuurder-assistentiesysteem was een van de genomineerden van de Innovation Award op RailTech in april 2015.

Trambestuurders

De DAS (Drivers Assistance System) geeft trambestuurders een waarschuwing vooraf wanneer er een voetganger, fietser, andere voertuigen of object zich op de tramrails begeeft. Mogelijk gevaarlijke situaties worden opgepikt door een camerasysteem op de voorkant van de tram. Het systeem waarschuwt de trambestuurder vervolgens via een geluidssignaal en heeft een automatische remfunctie.

Dit systeem is een aanvulling op de recentelijke ontwikkeling van de BodyGuard van Bombardier. Dit is een soort externe airbag voor trams die voorkomt dat voetgangers vast komen zitten onder het voertuig.

Tests

Het bestuurder-assistentiesysteem is mogelijk gemaakt in samenwerking met het Oostenrijkse Instituut voor Technologie en de Verkeersgesellschaft Frankfurt am Main. Laatstgenoemde voerde lange tijd een test met het systeem uit op tram 272. Nu de test geslaagd is, worden ook 73 andere trams van de verkeersautoriteit met het systeem uitgerust. De voertuigen zullen in ieder geval tot december 2016 gebruikmaken van het systeem.

Drivers Assistance System, Bombardier

Lees ook:

Genomineerden voor Innovation Award RailTech bekend

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Camerasysteem waarschuwt trambestuurder voor mogelijke botsing”

Hopen dat ze dat niet in de nieuwe Avenio’s plaatsen, dat zal lachen worden.

Robert Jan Roos|29.10.15|13:38

Prima dit soort aanpassingen, want bij het autosysteem zijn dit soort systemen bij standaard aan het worden, gelukkig straks ook bij tramsystemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.