Station Vlaardingen Centrum

Aanbesteding energievoorziening Hoekse Lijn op de markt

Stadsvervoerder RET heeft de aanbesteding voor het energievoorziening-systeem en de behuizing van de gelijkrichterstations voor de metroverbinding Hoekse Lijn op de markt gezet. De opdracht betreft de engineering en ontwerpafstemming, het leveren, monteren en opleveren van een energievoorziening-systeem inclusief de behuizing van de gelijkrichterstations voor de verbinding. In een gelijkrichterstation wordt de 10.000 volt wisselspanning vanuit het gewone elektriciteitsnet via transformatoren omgezet naar een lagere wisselspanning voor de metro’s.

De bestaande spoorlijn tussen Schiedam-Centrum en Hoek van Holland wordt omgebouwd naar een verbinding waar zowel metro’s met een hoge frequentie als goederentreinen zullen rijden. Voor het regionale reizigersvervoer wordt metromaterieel ingezet. De Hoekse lijn is voor het reizigersvervoer bij Schiedam gekoppeld aan het bestaande metronetwerk van rotterdam.

Nieuwe Hoekse Lijn

De nieuwe Hoekse Lijn is een uitbreiding van metrolijn B die start in de Rotterdamse wijk Nesselande. In Hoek van Holland wordt de lijn met 900 meter verlengd tot vlak bij de zee. Voor het spoorgoederenvervoer is de lijn via een een overdrachtsspoor, gekoppeld aan het bestaande hoofdspoor richting Rotterdam.

De RET gaat het reizigersvervoer per metro op de Hoekse Lijn verzorgen. De stadsvervoerder tekende in februari van dit jaar het contract voor de aanschaf van 16 nieuwe metro’s voor dit traject. De RET gaat de Hoekse Lijn zonder subsidie exploiteren en heeft ook de kosten van 80 miljoen euro voor de nieuwe voertuigen uit eigen middelen gefinancieerd. Op dit moment rijden er nog passagierstreinen van NS tussen Hoek van Holland en Rotterdam Centraal.
 De ingebruikname van de nieuwe Hoekse Lijn staat gepland voor eind 2017.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.