metrotunnel, Oostlijn, Amsterdam

Metrolijn Oostlijn overdag weer in gebruik

Reizigers kunnen sinds maandag overdag weer met de metro reizen tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal station. Dan is het grootste deel van de werkzaamheden aan de metroverbinding Oostlijn afgerond. De metroverbinding is in de avond nog wel gesloten wegens werkzaamheden aan de tunnelveiligheid. Deze werkzaamheden duren naar verwachting nog tot 31 oktober.

De tunnel is aangepast om te kunnen voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen. Daarvoor werden onder meer de vluchtwegen en rookafvoorsystemen in de tunnel verbeterd. In de ruim drie kilometer lange metrotunnel zijn onder andere 46 grote ventilatoren geplaatst en kwamen 1300 nieuwe lichtpunten. Daarnaast is ongeveer 150 kilometer nieuwe kabels gelegd. De Oostlijn is na 35 jaar intensief gebruik toe aan renovatie. De eisen voor tunnels zijn veel strenger dan in de jaren zeventig.

Extra buschauffeurs

Reizigers werden de afgelopen zeven weken met bussen tussen de stations vervoerd. Volgens GVB vergde het een enorme inspanning om de grote hoeveelheden metroreizigers tussen Amstel en Centraal per bus te vervoeren. GVB reed met ruim honderd extra buschauffeurs, soms helemaal afkomstig uit Limburg of Groningen.

Als de afronding van de werkzaamheden in de metrotunnel door de gemeente volgens plan verloopt, kunnen reizigers vanaf maandag overdag weer met de metro tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal. Het werk in de metrotunnel is echter nog niet helemaal klaar. De metrotunnel zal daarom na 20.15 uur nog dicht zijn, met uitzondering van grote evenementen plaatsvinden waarbij grote groepen mensen moeten worden vervoerd.

Pendelbus

Gedurende de avondsluiting rijdt pendelbus 59 nog altijd de route van de metro en stopt op elke metrohalte, behalve de Nieuwmarkt. Ook kunnen reizigers ‘s avonds met hun GVB vervoersbewijs met NS tussen Amstel en Centraal reizen. De rest van het metronetwerk rijdt wel, maar nog altijd anders dan normaal. De metro’s rijden wel vaker, maar meer overstappen kan nodig zijn.

U las zojuist één van uw gratis premium artikelen

Uw abonnement helpt onze journalisten bij het zoeken naar de waarheid in de spoorsector.

Onbeperkt lezen? Stap nu in en profiteer van de introductieaanbieding ‘eerste maand gratis.

start 1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.