Coupé voor mensen met dementie

Rondreizende treincoupé van NS ingezet voor mensen met dementie

De komende weken staat de Hoofdreiscoupé bij zorgcentrum Buitenhaeghe in Almere. Deze realistische treincoupé is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie in verpleeghuizen. Alzheimer Nederland en de NS willen met de coupé ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit moeten.

Voor de coupé zijn echte treinonderdelen hergebruikt die uit oude treinen komen, zoals treinstoelen, het tafeltje en het bekende kantel-prullenbakje. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid kunnen fijne herinneringen van een treinreis van vroeger terugkomen.

De komende weken kunnen ook de bezoekers van Zorgcentrum Buitenhaeghe plaatsnemen in de coupé. De Hoofdreiscoupé blijft een maand lang staan en reist dan verder naar een volgende locatie. De Hoofdreiscoupé  reist langs twaalf verpleeghuizen in twaalf verschillende provincies.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers.

Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzhheimer Nederland en het Ministerie van VWS, ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Dementie in Nederland

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Rondreizende treincoupé van NS ingezet voor mensen met dementie”

Illya Vaes|19.04.22|11:57

RondreiSende??

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rondreizende treincoupé van NS ingezet voor mensen met dementie | SpoorPro.nl
Coupé voor mensen met dementie

Rondreizende treincoupé van NS ingezet voor mensen met dementie

De komende weken staat de Hoofdreiscoupé bij zorgcentrum Buitenhaeghe in Almere. Deze realistische treincoupé is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie in verpleeghuizen. Alzheimer Nederland en de NS willen met de coupé ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit moeten.

Voor de coupé zijn echte treinonderdelen hergebruikt die uit oude treinen komen, zoals treinstoelen, het tafeltje en het bekende kantel-prullenbakje. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid kunnen fijne herinneringen van een treinreis van vroeger terugkomen.

De komende weken kunnen ook de bezoekers van Zorgcentrum Buitenhaeghe plaatsnemen in de coupé. De Hoofdreiscoupé blijft een maand lang staan en reist dan verder naar een volgende locatie. De Hoofdreiscoupé  reist langs twaalf verpleeghuizen in twaalf verschillende provincies.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers.

Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzhheimer Nederland en het Ministerie van VWS, ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Dementie in Nederland

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Rondreizende treincoupé van NS ingezet voor mensen met dementie”

Illya Vaes|19.04.22|11:57

RondreiSende??

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.