Voortaan mobiele dekking in de Tunnel Oude Maas

De mobiele providers KPN, T-Mobile en Vodafone hebben in de HSL-tunnel tussen Breda en Rotterdam een mobiel netwerk gerealiseerd. Daarmee hebben reizigers sinds woensdag voor het eerst ook ondergronds bereik, zo meldt ProRail.

Volgens de spoorbeheerder is het juist op de hogesnelheidslijn (HSL) van belang om mobiele dekking te hebben, zodat reizigers kunnen werken of ontspannen. Het diepste punt van de Tunnel Oude Maas ligt bijna 21 meter onder NAP.

Het mobiele netwerk is afgelopen november tijdens een buitendienststelling aangelegd en werd gefaciliteerd door ProRail en Infraspeed. De betrokkenen zullen de komende weken gebruiken om het netwerk verder te optimaliseren.

Voorbereidingstraject van drie jaar

Vanwege de complexiteit van de installatie is in 2017 al gestart met de voorbereidingen voor het project in de Tunnel Oude Maas. Zo moeten de mobiele installaties bestand zijn tegen de hoge druk die in de tunnelbuis ontstaat bij voorbij schietende hogesnelheidstreinen. Daarvoor zijn in een windtunnels tests uitgevoerd met de antennes. Daarnaast zijn speciale kasten ontworpen voor de apparatuur.

Op dit moment wordt er op de HSL gereden met een snelheid van 160 kilometer per uur. De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) zal vanaf de invoering van de dienstregeling voor 2023 met 200 kilometer per uur langsrazen. De mobiele installaties moeten bestand zijn tegen de klap die ontstaat bij een passerende trein met snelheden van 300 kilometer per uur.

De opgedane ervaring met de installatie wordt meegenomen in de aanleg van het mobiele netwerk in de andere HSL-tunnels. Halverwege 2023 moeten reizigers in alle vijf tunnels op de HSL bereik hebben, zoals de Tunnel Rotterdam Noordrand en de 7 kilometer lange Groene Harttunnel.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Voortaan mobiele dekking in de Tunnel Oude Maas”

Rob de Jeu|26.02.21|13:34

Op de HSL rijden de Thalys en Eurostar wel ‘gewoon’ 300km/uur en geen 160 km/uur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.