NS Perronwijzer

NS neemt app in gebruik voor reizigers met visuele beperking

Blinden en slechtzienden kunnen sinds deze week gebruikmaken van de NS Perronwijzer. Een nieuwe app waarmee deze categorie reizigers kan controleren of zijn trein vertraging heeft of van een ander perron vertrekt. De app is ontwikkeld in samenwerking met de Oogvereniging.

De NS-Perronwijzer kan de informatie in extra grote letters tonen of voorlezen wat op de borden boven de perrons staat. Die informatie kunnen mensen met een visuele beperking nu vaak niet of moeilijk ontcijferen. In de app is de informatie van alle stations in Nederland beschikbaar, dus ook van de stations waar niet NS maar een andere vervoerder rijdt.

Vertraging

In de nieuwe app kunnen reizigers met een visuele beperking informatie ontvangen over de volgende vertrekkende trein van het relevante perron, de vertrektijd, de eindbestemming, het type trein (Sprinter of Intercity) en details zoals vertraging of niet -instappen. De nieuwe app is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-besturingssystemen.

De app is ontwikkeld en getest door reizigers met geen of minder zicht. Voor lancering werd de perronwijzer getest in samenwerking met de Oogvereniging. “Deze app vervult een lang gekoesterde wens”, aldus Luuk-Jan Boon, directeur van de Oogvereniging. “Nu heeft iedereen op het perron tegelijkertijd toegang tot dezelfde informatie.”

Onafhankelijker

“Ik kan nu zelf achterhalen welke trein vertrekt van welk perron en controleren of ik me op de juiste plaats bevind. Dit maakt mij een beetje onafhankelijker tijdens mijn treinreis”, vindt Peter Waalboer die de digitale oplossing testte.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.