Thales ontwikkelt drones voor zelfrijdende treinen

Het Franse techbedrijf Thales werkt aan de ontwikkeling van speciale drones voor Automatic Train Operation (ATO). De toestellen worden uitgerust met geavanceerde camera- en sensortechniek. Het idee achter deze ‘Railbots’ is dat ze voor de trein uitvliegen om obstakels en defecten aan spoor en wissels eerder te signaleren dan de trein zelf dat kan.

“De Railbots zijn geprogrammeerd om volledig autonoom te opereren”, aldus Pierre-Antoine Benatar, marketingmanager bij Thales. De drones verzamelen en versturen informatie over de conditie van de infrastructuur.

De onbemande luchtvaartuigen functioneren als co-piloot van de autonome trein en helpen deze om sneller te reageren op problemen en obstakels op en boven het spoor.  “Zowel in de lucht als op het spoor kunnen drones een cruciale rol gaan spelen in de veiligheid op het spoor wanneer vervoerders de overstap naar ATO maken.”

Nieuwe rol voor drone

Afhankelijk van de bevindingen tijdens dit proefproject, zou ATO een van de nieuwe segmenten in de spoorbranche kunnen zijn waar drones voor worden ingezet. Op dit moment zijn het vooral spoorbeheerders die  de onbemande toestellen inzetten om de infrastructuur te inspecteren en zo op onderhoudskosten te besparen.

“Wanneer we de spoorinfrastructuur vaker inspecteren, neemt ook de veiligheid, betrouwbaarheid en stiptheid toe. Het bespaart kosten maakt de bedrijfsvoering efficiënter”, verwacht Pierre-Antoine Benatar.

Energiebedrijven zetten drones al in om hoogspanningskabels te inspecteren. “Ze kunnen exact hetzelfde doen bij de bovenleidingen van treinen en andere essentiële onderdelen van de spoorinfrastructuur. Zoals het monitoren van de spoorgeometrie en de conditie van wissels.”

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.