ProRail experimenteert met graffiti-bestendige 3D-geprinte gevelplaten

Spoorbeheerder ProRail wil dertienhonderd van zijn gebouwen langs het spoor laten bekleden met gevelpanelen die 3D zijn geprint uit gerecycled kunststof. De panelen werden ontwikkeld door DUS Architects en zijn eenvoudig te vervangen en opnieuw te recyclen. 

“Bedenk gevelpanelen die duurzaam zijn én graffitibestendig en die ook nog eens lelijke muren op een eenduidige manier aan het zicht onttrekken”. Dat was de vraag die ProRail onlangs bij twee architectenbureaus neerlegde. De panelen zijn bedoeld voor dertienhonderd gebouwen voor bijvoorbeeld technische systemen langs het spoor, die er meestal onaantrekkelijk uitzien.

Graffiti-bestendig

“Als we ze bekleden met identieke gevelplaten, zien ze er beter en herkenbaar uit”, legt Marjolein Koenraadt systeemspecialist civiele techniek bij ProRail uit. “De gevelplaat die DUS Architecten ontwierp wordt geprint van gerecycled kunststof. Deze platen kunnen we verwerken tot korrels en opnieuw gebruiken. Circulair bouwmateriaal dus. Beschadigde panelen kunnen makkelijk worden vervangen door opnieuw geprinte opvolgers.”

Uit een test van de panelen blijkt dat het ontwerp geslaagd is, maar niet graffiti-bestendig. Dit blijft dus een aandachtspunt. ProRail wil uiteindelijk twee typen gevelplaten gaan toepassen: een voor de landelijke en een voor de stedelijke omgeving, ieder in een aantal varianten, zodat ze altijd passen in de omgeving waarin ze worden gebruikt.

Bekijk hier de video: 

Lees ook: ProRail onthult Hyperloopstation tijdens Dutch Design Week

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “ProRail experimenteert met graffiti-bestendige 3D-geprinte gevelplaten”

Wiebe Goossen|04.04.19|12:13

Een gunstig initiatief, dat een einde kan betekenen aan het ontsierende geklodder van ‘straatartiesten’, dat velen een doorn in het oog blijft!

Sander Van Den Berg|09.04.19|16:45

Op de Railtech hebben we al een mooie demonstratie mogen gegeven met ons concept Permanent Protection, welke een uitstekende oplossing bied voor dit probleem. Hier waren wij genomineerd als innovatieve start-up.
Kijk even naar de site of linkedin pagina van DB Coating

https://www.dbcoating.com/
Of
https://www.linkedin.com/company/db-coating/

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.