De Thalys rijdt over de hsl-brug/moerdijkbrug/brug Hollandsch Diep over het Hollandsch Diep. Foto: Hollandse Hoogte.

CER: 10 miljard extra nodig voor digitalisering van spoorwegen

De Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER) zegt dat er 10 miljard euro extra nodig is voor het transport-subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF) om de implementatie van treinbeveiligingssysteem ERTMS te ondersteunen. Anders loopt het project vertraging op, zegt CER.

CEF is een belangrijk financieringsinstrument voor spoorprojecten zoals de TEN-T-corridors en de implementatie van ERTMS. In de nieuwe financieringsperiode (2021-2027) zal 9,6 miljard euro worden toegewezen aan projecten die gericht zijn op ‘slimme, duurzame, inclusieve en veilige mobiliteit’, inclusief digitalisering en Europees verkeersbeheer-systemen, evenals acties ter ondersteuning van spoorgoederenvervoer.

Dit is niet genoeg, volgens de CER. “De spoorwegsector schat dat er ten minste 15 miljard euro nodig is. Dit geld moet uit de EU-begroting komen. In dit verband roept CER beleidsmakers op om het belang van de digitale transformatie van spoorwegen in het nieuwe CEF-voorstel beter weer te geven, door het CEF-transportbudget met ten minste 10 miljard euro te verhogen en een specifiek budget uit te trekken voor acties ter ondersteuning van communicatienetwerken en automatisering”, luidt een verklaring van de lobbyorganisatie.

Ontwerpvoorstel

Het Europees Parlement heeft deze zomer een conceptrapport over het nieuwe CEF-voorstel uitgebracht, nadat de Europese Commissie het begrotingsvoorstel in juni bekendmaakte. Het CEF-transportbudget voor de periode 2021-2027 is vastgesteld op 30,6 miljard euro. 14,5 miljard euro worden toegewezen ter ondersteuning van de ontwikkeling van ‘efficiënte en onderling verbonden netwerken’.

CER-directeur Libor Lochman is blij met het budgetvoorstel van het Europese Parlement, maar vreest dat het budget voor slimme technologieën niet voldoende is. “In het geval van spoorvervoer zal een ontoereikende CEF-begroting de uitrol van ERTMS vertragen en de creatie van een slim, duurzaam, efficiënt, veilig en beveiligd vervoerssysteem in Europa in gevaar brengen. Wij zouden het positief vinden als het Europees Parlement een sterker standpunt zou innemen.”

Lees ook:

Definitief ruim 30 miljard in EU-budget voor transportprogramma CEF

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.