Brabantroute, bovenleiding (bron: ProRail)

ProRail verhoogt spoorbeveiliging op Brabantroute en A2 corridor

ProRail rust ongeveer 400 seinen op de Brabantroute van Rotterdam naar Venlo en de A2 corridor van Alkmaar naar Maastricht uit met het beveiligingssysteem ATB Vv (Automatische Treinbeïnvloeding, Verbeterde versie). Hierdoor neemt de kans dat een trein een rood sein passeert aanzienlijk af en dit verhoogt de veiligheid op het spoor. 

Deze extra beveiliging is nodig omdat treinen in verband met de bouw van het derde spoor in Duitsland regelmatig zullen worden omgeleid via de Brabantroute. Deze route zal dus ook prioriteit krijgen. In 2018 wordt het bovendien drukker op de A2 corridor vanwege het invoeren van het Programma Hoogfrequent Spoor. Dit houdt in dat er elke 10 minuten een trein gaat rijden tussen Eindhoven en Amsterdam.

Werkzaamheden

Aannemer Strukton is belast met de aanleg van het beveiligingssysteem ATB Vv. Strukton doet dit samen met ingenieursbureau Sweco. De aannemer is hiervoor ondertussen gestart met de voorbereidingen, door materialen te bestellen en de werkzaamheden in te plannen. Het betreft hier werkzaamheden op circa 80 emplacementen.

Treinen die zijn uitgerust met ATB Vv stoppen automatisch als ze een rood sein naderen, ook als ze met snelheden onder de 40 kilometer rijden. De eerdere versie van dit beveiligingssysteem, ATB, zorgt er alleen voor dat treinen met een snelheid van 40 kilometer of harder stoppen bij het naderen van een rood sein. “ATB Vv is daarmee een goede aanvulling op ons ATB-beveiligingssysteem”, aldus ProRail.

Vanwege de toenemende drukte op het spoor, heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu geld vrijgemaakt om meer seinen uit te rusten met het vernieuwde beveiligingssysteem. ATB moet op de lange termijn overigens op een deel van het spoor worden vervangen door ERTMS, het Europese treinbeïnvloedingssysteem.

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.