Oekraïense Spoorgoederentrein

Europese Commissie maakt 250 miljoen euro vrij voor Oekraïense Solidarity Lanes

Een Oekraïense trein op een opstelterrein in de haven van Odessa. George Chernilevsky / Wikimedia Commons

De Europese Commissie (EC) gaat een noodfonds van 250 miljoen euro vrijmaken om de Oekraïense Solidarity Lanes op korte termijn een financiële boost te geven. Ursula von der Leyen, voorzitter van de EC, wijst erop dat de Solidarity Lanes aan de limiet van hun capaciteit komen, met aanhoudende knelpunten en hoge logistieke kosten als gevolg.

De genoemde 250 miljoen euro is bedoeld voor verbeteringen op de korte termijn. Voor de middellange termijn zal de Connecting Europe Facility aangeboord worden, om zo 50 miljoen euro extra vrij te maken voor de daadwerkelijke verbeteringen aan de infrastructuur van de corridors.

“We zullen snelle verbeteringen ondersteunen, met name met mobiele apparatuur, om wachttijden bij de grensdoorlaatposten te verkorten en de toegangsroutes te verbeteren”, verklaarde de EC in een nota. De EC heeft echter niet duidelijk gemaakt wat in dit geval specifiek met mobiele apparatuur wordt bedoeld.

Europese instellingen komen samen om Solidarity Lanes te versterken

De Commissie werkt ook samen met andere Europese instellingen om vervoerders financieel te ondersteunen. Zo is de Europese Investeringsbank van plan om tegen einde van 2023 tot 300 miljoen euro te investeren, vooral in het verbetering van de (spoor)infrastructuur in Oekraïne.

Verder zal de Wereldbank in 2023 ongeveer 100 miljoen euro aan uitbetalingen toewijzen. Deze middelen zullen worden gebruikt om reparaties uit te voeren aan de door oorlog beschadigde spoorwegen en infrastructuur. Ten slotte is de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) van plan om in de periode 2022-2023 nog eens 300 miljoen euro te investeren in de Solidarity Lanes.

Dit artikel is afkomstig van zusterpublicatie RailFreight.com.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marco Raimondi

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.