Spoorgoederenvervoerder DistriRail op de verbinding Duisburg-Moerdijk

CBS: Spoorgoederenvervoer met 6,5 procent gestegen in 2021

Foto: DistriRail

Vorig jaar werden er 6,5 procent meer goederen vervoerd over het Nederlandse spoor dan in 2020. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 42,6 miljoen ton goederen werden er in 2021 over het Nederlandse spoor vervoerd. De af- en aanvoer over het Nederlandse spoor nam met 10,1 en 9,5 procent toe.

In het eerste kwartaal van 2021 daalde de hoeveelheid vervoerde goederen over het spoor met 1,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Volgens het CBS heeft deze daling te maken met het winterse weer in februari van dat jaar. In het vierde kwartaal nam de hoeveelheid goederen weer af, met 4,9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2020. De oorzaak van die afname lag deels bij de langdurige werkzaamheden aan het spoor bij verschillende grensovergangen. De doorvoer ondervond hiervan de meeste last en nam in het vierde kwartaal met 35,5 procent af.

Containers

Het vervoer van goederen over het spoor in containers, goed voor bijna 44 procent van het totale gewicht, nam in 2021 toe met 6,7 procent, goed voor 18,7 ton ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal vervoerde containers steeg in 2021 met 9,8 procent, aldus het CBS.

Spoorgoederenvervoer in Rotterdam

Vervoer kolen en metaalerts

Bulkgoederen zoals kolen en metaalerts worden na containers het meest vervoerd over het Nederlandse spoor. Ruim 84 procent van het totale spoorvervoer is aan- of afvoer. Hiervan worden de meeste goederen van en naar Duitsland vervoerd, waar ze onder andere gebruikt worden in de metaalindustrie en als energievoorziening. In 2021 nam de goederenstroom per spoor naar Duitsland, vergeleken met een jaar eerder, met 10,1 procent toe tot 17,7 miljoen ton. Naast de toename van het vervoer van kolen en metaalertsen, steeg ook het vervoer van goederen in containers naar Duitsland (9,2 procent).

CBS: “Het vervoer van kolen (inclusief ruwe aardolie en aardgas) en metaalerts (inclusief andere delfstoffen) steeg in 2021 ten opzichte van een jaar eerder met respectievelijk 6,5 procent en 7,1 procent. De hoeveelheid vervoerde metalen, waaronder staal, steeg vorig jaar met 16,6 procent. Chemische producten werden juist minder over het spoor vervoerd (-8,4 procent).”

Het volledige CBS rapport is hier terug te lezen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.