Een Turkse goederentrein met bestemming China

Turkije investeert miljarden in het spoor

Turkije investeert 181 miljard euro in de transportsector en een groot deel daarvan gaat naar het spoor. “Turkije zal tegen 2053 een logistieke grootmacht worden”, beweert de Turkse president Erdogan. Minister van Transport Karaismanoglou claimt dat de capaciteit van het Turkse spoorwegnet tegen die tijd ruim zal verdubbelen.

De Turkse regering probeert het logistieke profiel van Turkije te versterken. Het land is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. De focus op de Middle Corridor als alternatief voor de Russische zijderoute benadrukt volgens Erdogan dat “Turkije een duidelijke weg heeft om een ​​logistieke supermacht te worden”.

198 miljard dollar voor transport

Turkije heeft de ‘Transport Vision 2053’ aangekondigd, waarvan een deel de investering van de 181 miljard euro in de transportsector zal zijn. “Onze 30-jarenplannen zijn klaar om Turkije in staat te stellen zijn rechtmatige plaats in te nemen in de topeconomieën van de wereld. We zullen tegen 2053 197,9 miljard dollar investeren in vervoer per spoor, over de weg, over zee en door de lucht en communicatie”, benadrukte Karaismanoglou.

Als onderdeel van het project zal “het aandeel van het spoorvervoer in het Turkse passagiers- en vrachtnetwerk worden vergroot”, benadrukte Karaismanoglou. Specifiek met betrekking tot het goederenvervoer per spoor zei de minister dat hij tegen 2053 een zevenvoudige toename van het marktaandeel verwacht, van 5,08 procent zoals voorzien voor 2023 tot 21,93 procent.

Bovendien zal het Turkse spoorwegnet tot die tijd aanzienlijk worden uitgebreid. “In de afgelopen twee decennia heeft het spoorwegnet een totale lengte van 13.000 kilometer bereikt. Het doel is om tot 2053 28.590 kilometer spoorlijnen te bereiken”, legt Karaismanoglou uit.

Dit artikel is eerder verschenen op RailFreight.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Nikos Papatolios

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.