Een goederenwagon van PostNL

PostNL bezorgt na 25 jaar weer post via het spoor

Bron: PostNL, meegestuurd met persbericht

PostNL gaat weer pakketten en brieven per spoor vervoeren. Een wekelijkse trailer reist mee op een goederentrein van Skanerail, een Scandinavische exploitant van spoordiensten tussen Coevorden naar Oslo. 

De verschuiving naar het spoorvervoer volgens PostNL bij de doelstelling om in binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen en in totaal per kilometer 80 procent minder CO2 uitstoten dan in 2017. Voor het lange afstandsvervoer is het de bedoeling dat vaker het spoor boven het vliegtuig wordt verkozen.

Laatste posttrein door Nederland

PostNL maakt in een persbericht de vergelijking met de laatste posttrein die in 1997 door Nederland reed. Er werd destijds gestopt met de posttreinen van PTT Post, omdat het spoor volgens het bedrijf steeds minder populair werd. Dat had er volgens het postbedrijf mee te maken dat “vrachtwagens goedkoper waren en je er makkelijker mee bij de distributiecentra en sorteercentra aan de rand van de stad kon komen”. Van de start van een volledige posttrein is echter geen sprake.

“Anno 2022 is het vervoer per spoor nog steeds duurder en ingewikkelder. Maar de groene ambities van PostNL reiken ver en samen met partners wordt gewerkt aan oplossingen op het gebied van infrastructuur en alternatieve brandstoffen voor groener transport”, aldus het bedrijf.

Spoorvervoer wordt uitbesteed

Internationaal transport besteedt PostNL uit aan langeafstandsvervoerders. De transporteur stuurt een vrachtwagen met trailer naar het sorteercentrum voor internationale post en pakketten, het IMEC in Den Haag. De vrachtwagen gaat met de trailer vol post en pakketten voor Noorwegen naar het treinstation Coevorden. Daar gaat de trailer op de trein naar Oslo. In Oslo wordt de trailer weer van de trein afgehaald en afgeleverd bij Noorse Post.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “PostNL bezorgt na 25 jaar weer post via het spoor”

Pat Rick|24.03.22|15:49

Jammer dat PPT Post toen was gestopt met post per spoor. Nu heeft NS extra schraapritten nodig bij ijsvorming op de bovenleiding.

Illya Vaes|25.03.22|14:28

Weer zo typisch Nederlands. Per vrachtwagen naar het grensstation en DAAR pas per trein.
En iedereen in Nederland zich maar op de borst slaan hoe goed we wel niet bezig zijn…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.