Een 2EL5 locomotief van de Oekraïense spoorwegen

Oekraïense Spoorwegen willen nieuwe terminals om verbindingen met EU te versterken

Bron: Ukrainian Railway/RailTech

De Oekraïense Spoorwegen roepen particuliere bedrijven op om te investeren en terminals voor het spoorgoederenvervoer te bouwen in de westelijke gebieden van het land. Het bedrijf biedt de spoorweginfrastructuur aan om het spoorgoederenvervoer van en naar West- en Midden-Europa te stimuleren, aangezien het spoor ook na de oorlog de meest betrouwbare vervoerswijze zal zijn.

“In vredestijd was de spoorlijn de belangrijkste verkeersader van de economie. Tijdens de oorlog werden we een pijler van de veiligheid. Daarom moeten we infrastructuur bouwen voor de ontwikkeling van export en import over de westelijke grenzen”, aldus Alexander Kamyshin, voorzitter van de raad van bestuur van de Oekraïense Spoorwegen.

“Samen met het ministerie van Economische Zaken bieden we particuliere bedrijven de mogelijkheid om terminals te bouwen op de knooppunten met Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Wij zorgen voor het belangrijkste: de spoorweginfrastructuur. De rest zal worden geholpen door lokale autoriteiten, die een dergelijk initiatief al ondersteunen”, voegde hij eraan toe.

Spoor is de toekomst

Nieuwe terminals aan de westgrens van Oekraïne waren al in de maak. De belangrijkste was de containerterminal Mostyska in de regio van Lviv naast de Poolse grens, die in april 2022 in gebruik zou worden genomen. De oorlog bevroor alle ontwikkelingen; het potentieel is er echter nog steeds.

Oekraïne wilde het goederenvervoer per spoor van en naar zijn westelijke buren vergemakkelijken, en dit lijkt de herstelstrategie van het land tijdens en na de oorlog te zijn. Met meer terminalinvesteringen in het westen van het land zal het goederenvervoer per spoor de belangrijkste speler in de supply chain worden.

Dit is een vertaling van een artikel dat eerder verscheen op de website van zustervakblad RailFreight.com.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nikos Papatolios

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.