Australische demonstranten blokkeren goederentreinen met kolen

Foto: Pacific National

In Australië hebben milieuactivisten de kolentransporten per trein in het vizier. Een groep die zich Blockade Australia noemt heeft inmiddels al zeker twintig ladingen kolen tegengehouden.

De acties zijn bij lokale politici en vervoerders in het verkeerde keelgat geschoten. Jason Ferguson van Southern Shorthaul Railroad zegt in gesprek met een radiostation in Sydney hij te maken heeft met een schadepost van omgerekend 176.000 euro per week.

Tonnen schade per gestopte trein

Pacific National (PN), de vervoerder waarvan Blockade Australia claimt dat ze al twintig treinen tegengehouden hebben, zegt dat de kosten per gestopte trein op 640.000 euro liggen. PN rijdt met treinen die in sommige gevallen ruim 2,5 kilometer lang zijn en meer dan 30.000 ton aan bulkgoed vervoeren.

Dominic Perrottet, de premier van New South Wales, betreurt het gegeven dat gewone mensen hierdoor in hun portemonnee geraakt worden. Daarnaast is zegt Perrottet dat de activisten met hun capriolen niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook de hulpdiensten.

De betrokkenen claimen dat Blockade Australia met zijn acties haar doel voorbij schiet. Zo wijzen vervoerders erop dat het spoor de minst milieubelastende manier van transport is.

De volledige reportage lees je op de site van zusterpublicatie RailFreight

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.