VTG rondt succesvolle proef met transport van vloeibaar aardgas per spoor af

De Duitse logistiek dienstverlener VTG heeft een proef met het per spoor vervoeren van vloeibaar aardgas (LNG) afgerond. Het bedrijf vervoert al sinds 2016 LNG, maar kan dat naar eigen zeggen nu doen op permanente basis en op grotere schaal.

Met de proef is volgens VTG namelijk aangetoond dat het haalbaar is om grote volumes LNG met speciaal geprepareerde tankwagons over een langere afstand per spoor te transporteren.

Duurzaam en veilig transporteren van LNG

VTG deed de proef namens Uniper-dochter LIQVIS, dat naar mogelijkheden zocht om het LNG veilig, voordelig en duurzaam te transporteren. Met behulp van cryogeenspecialist Chart Ferox is op het terrein van de haven van Brunsbüttel aan een vulinstallatie gewerkt voor de tankwagens.

De tankwagons zelf zijn ook in samenwerking met het bedrijf ontwikkeld. LNG wordt, afhankelijk van de precieze samenstelling, vloeibaar bij een temperatuur van 120 graden onder nul. Het product moet daarom tijdens het vulproces en het transport op een constante temperatuur blijven.

Tijdens de proef werd LNG van Brunsbüttel naar Ingolstadt vervoerd, ongeveer 800 kilometer verderop. Doordat VTG nu de beschikking heeft over die speciale vulinstallatie en dito wagons, is het spoor volgens hen voor het eerst een volwaardig alternatief voor niet alleen de binnenvaart, maar ook voor het wegtransport en de pijpleiding. Daarmee wordt een van de laatste niches in het spoorgoederenvervoer gevuld, zegt VTG.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.