Niet-kraanbare trailer van VTG aangekomen in Litouwen, foto: VTG

Eerste goederentrein uit Tilburg komt aan op nieuwe railterminal Litouwen

De eerste trein uit Tilburg beladen met containers en niet-kraanbare trailers is maandag aangekomen via de standaard Europese spoorbreedte (1435 milimeter) op de Kaunas Intermodal Terminal (KIT) in Litouwen. Maandag werd de nieuwe railterminal officieel geopend door onder meer minister-president Ingrida Šimonytė van Litouwen.

De Kaunas Intermodal Terminal (KIT) maakt deel uit van het Rail Baltica-project en heeft de potentie om een belangrijk knooppunt te worden voor het internationaal spoorvervoer tussen Europa, de Baltische staten en het Verre Oosten.

Aansluiting op Europese spoornetwerk

De aanleg van het spoor op de nieuwe railterminal was in 2015 al afgerond. Vorig jaar werd de infrastructuur rond de terminal geüpgraded met de Europese spoorbreedte om de terminal rechtstreeks op het Europese spoorwegnet aan te sluiten. Het was eerder nog niet mogelijk om met standaard Europees rollend materieel van het traject gebruik te maken. KIT is nu de meest oostelijke terminal van het Europese spoornetwerk.

De Europese spoorbreedte moest nog tussen Kaunas en Palemonas worden aangelegd. In dezelfde periode werd de Kaunas-spoortunnel gemoderniseerd met een parallel spoor met een breedte van 1520 millimeter.

Audronė Gurinskien, hoofd Litouwen van de Duits-Baltische Kamer van Koophandel in Estland, noemt het een ‘belangrijke dag voor de stad Kanaus en Lithouwen’. “Dit maakt Kaunas het meest oostelijke puntje van het Europese spoorsysteem.” Zij verwelkomde de trein samen met minister-president Ingrida Šimonytė van Litouwen en Violeta Vlasoviena, directeur VTG Project Logistics Baltics, op de nieuwe railterminal.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste goederentrein uit Tilburg komt aan op nieuwe railterminal Litouwen | SpoorPro.nl
Niet-kraanbare trailer van VTG aangekomen in Litouwen, foto: VTG

Eerste goederentrein uit Tilburg komt aan op nieuwe railterminal Litouwen

De eerste trein uit Tilburg beladen met containers en niet-kraanbare trailers is maandag aangekomen via de standaard Europese spoorbreedte (1435 milimeter) op de Kaunas Intermodal Terminal (KIT) in Litouwen. Maandag werd de nieuwe railterminal officieel geopend door onder meer minister-president Ingrida Šimonytė van Litouwen.

De Kaunas Intermodal Terminal (KIT) maakt deel uit van het Rail Baltica-project en heeft de potentie om een belangrijk knooppunt te worden voor het internationaal spoorvervoer tussen Europa, de Baltische staten en het Verre Oosten.

Aansluiting op Europese spoornetwerk

De aanleg van het spoor op de nieuwe railterminal was in 2015 al afgerond. Vorig jaar werd de infrastructuur rond de terminal geüpgraded met de Europese spoorbreedte om de terminal rechtstreeks op het Europese spoorwegnet aan te sluiten. Het was eerder nog niet mogelijk om met standaard Europees rollend materieel van het traject gebruik te maken. KIT is nu de meest oostelijke terminal van het Europese spoornetwerk.

De Europese spoorbreedte moest nog tussen Kaunas en Palemonas worden aangelegd. In dezelfde periode werd de Kaunas-spoortunnel gemoderniseerd met een parallel spoor met een breedte van 1520 millimeter.

Audronė Gurinskien, hoofd Litouwen van de Duits-Baltische Kamer van Koophandel in Estland, noemt het een ‘belangrijke dag voor de stad Kanaus en Lithouwen’. “Dit maakt Kaunas het meest oostelijke puntje van het Europese spoorsysteem.” Zij verwelkomde de trein samen met minister-president Ingrida Šimonytė van Litouwen en Violeta Vlasoviena, directeur VTG Project Logistics Baltics, op de nieuwe railterminal.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.