Artist impression Railterminal Gelderland

Provinciale Staten keuren Inpassingsbesluit Railterminal Gelderland goed

De Provinciale Staten van de provincie Gelderland hebben het Inpassingsbesluit voor de Railterminal Gelderland goedgekeurd, waarmee de locatie bij Valburg is vastgelegd. Volgens de provincie is dit een belangrijke mijlpaal voor de mogelijke realisatie van de terminal.

Naast de vastlegging van de locatie bij Valburg, zijn in het Inpassingsbesluit de aanleg van de ontsluitingsweg, het aanpassen van de kruising Rijksweg Zuid-Reethsestraat en de landschappelijke inpassing opgenomen. Daarnaast staan in het plan extra maatregelen voor landschap en duurzaamheid, zoals het gebruik van elektrisch materieel op de railterminal.

Er kan van 15 juli tot en met 25 augustus 2021 een beroep bij de Raad van State worden ingediend tegen het besluit. De stukken zijn digitaal in te zien via de website van de Railterminal. De Raad van State doet na ongeveer zes maanden doet de uitspraak over eventuele beroepen.

Aanbesteding

De volgende stap van provincie Gelderland is het gebied klaarmaken en de aanbesteding voor een exploitant starten. Deze exploitant gaat vervolgens het terrein van de RTG inrichten en exploiteren/uitbaten. Naar verwachting gaat in 2023 de schop de grond in.

Gelderland is onderdeel van de Europese goederencorridor Rhine-Alpine. De A15, Waal, Rijn en Betuweroute maken onderdeel uit van deze transportcorridor die eindigt in Genua. Nederland werkt aan het versterken van de corridor en het verduurzamen van de logistiek. Met de realisatie van de RTG kunnen bedrijven in Gelderland/Oost Nederland hun goederen van de weg op de Betuweroute verder transporteren. Dat leidt tot minder CO2 uitstoot en minder files.

Lees ook:

Provincie Gelderland zet volgende stap richting spoorgoederenterminal Valburg

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.