Contargo containertrein

Contargo wint aanbesteding voor exploitatie containerterminal haven Weil am Rhein

Logistiek dienstverlener Contargo heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor de exploitatie van de containerterminal in de haven Weil am Rhein tussen Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Per 1 augustus neemt Contargo in Weil am Rhein de overslagactiviteiten over van de Rheinhafengesellschaft. Contargo Weil am Rhein verzorgt voor klanten in de regio Zuid-Baden al jaren containerlogistiek per spoor en binnenvaartschip. 

Met de exploitatie van de containerterminal op het drielandenpunt breidt de onderneming, met het hoofdkantoor in Duisburg en een Nederlandse vestiging in Zwijndrecht, de dienstverlening in de regio verder uit. De haven Weil am Rhein vormt met zijn containerterminal een trimodale hub en dienstencentrum voor het bedrijfsleven in Zuid-Baden. “Daarom zijn we blij met de overname door een sterke partner als Contargo”, zegt Carlos Gingado, directeur van de Rheinhafengesellschaft Weil am Rhein.

Containeroverslag

“Als havenbedrijf hebben we vanuit onze publieke rol alleen de overslag van containers verzorgd. Omvangrijke logistieke diensten hebben we niet aangeboden. Met overslag alleen konden wij niet groeien en kon de terminal niet worden uitgebreid. Niet alleen wijzelf, maar ook de klanten van de containerterminal en de hele haven Weil am Rhein zullen van het grote logistieke netwerk van Contargo profiteren.”

Contargo Weil am Rhein verzorgt voor klanten in de regio Zuid-Baden al jaren containerlogistiek per spoor en binnenvaartschip. “We zijn sinds jaren een belangrijke klant van de terminal Weil am Rhein”, zegt Holger Bochow, directeur van Contargo in Weil am Rhein, Bazel en in de Elzas. “Voor ons was het een logische stap om deel te nemen aan de aanbesteding. Hierdoor kunnen we Contargo verder ontwikkelen, onze integrale dienstverlening uitbreiden en de samenwerking met het havenbedrijf Weil am Rhein versterken.”

Infrastructuur

Ter voorbereiding op deze stap heeft het havenbedrijf de afgelopen vier jaar in de infrastructuur geïnvesteerd. De ontwikkeling van de terminal wordt nu samen met Contargo verder opgepakt. Daarnaast gaat de onderneming zich richten op havenontwikkeling met aandacht voor de bulkgoedhaven en verbetering van de infrastructuur.

Contargo wil met het pachten van de containerterminal de huidige krapte aan overslag- en opslagressources aanpakken. Dit geldt ook voor de Contargo-vestiging in Zwitserland. Het beschikbaar houden van containers is volgens het bedrijf voor de im- en exportstromen in de regio erg belangrijk. Contargo kan het aanbod op dit vlak nu uitbreiden.

De terminal wordt door Contargo geëxploiteerd op basis van het (in de meeste Duitse havens gebruikelijke) Landlord-model. Hierbij wordt een deel van de haven door een pachter uitgebaat. Het havenbedrijf Weil am Rhein is een dochter van de stad. Die gaf in 2016 groen licht voor het aanbesteden van de exploitatie van de terminal, waarna de procedure in gang kon worden gezet. De gunning ging naar de meest economische aanbieder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.