Goederenvervoer per spoor Zeeman

Zeeman gaat Spaanse winkels per spoor bevoorraden

Goederenvervoer per spoor Zeeman

Zeeman start donderdag met het vervoeren van producten per spoor naar Granollers, ten noordoosten van Barcelona in Spanje. De retailer is hiervoor een samenwerking met spooroperator Shuttlewise en Combi Terminal Twente aangegaan. De treindiensten zijn nu nog een keer per week, maar de verwachting is dat dit aantal zal toenemen. Zeeman verwacht het komende jaar nog dertig tot veertig winkels in Spanje te kunnen openen.

Herjon Conen, hoofd Transport bij Zeeman: “Wij starten deze week met het vervoeren van de eerste containers. Deze samenwerking komt voor uit een duurzaamheidsgedachte. Wij rijden sinds kort ook met vrachtauto’s op gas om CO2-reductie te behalen. Uiteindelijk willen we onze spullen op een zo goed mogelijke manier verplaatsen. Daarbij kijken we niet alleen naar CO2-reductie, maar ook naar maatschappelijke verantwoordelijkheid.” In augustus van dit jaar nam Zeeman twee Volvo LNG-trekkers in gebruik.

Hub

De goederen worden in de eerste weken, vanwege het beschikbare tijdslot, vanuit Antwerpen naar Granollers vervoerd. Daarna is het de bedoeling dat de goederen vanuit de Rotterdamse haven naar Spanje per spoor gaan. Vanuit Granollers worden de producten via een hub naar het centrum van Barcelona vervoerd. “Onze logistieke partner doet op deze hub de verdeling in Barcelona”, aldus Conen. Zeeman schafte voor de treindiensten zelf een containerchassis aan. “We houden graag dingen in eigen hand”, zegt hij.

Zeeman en Shuttlewise zijn vorig jaar september met een proef gestart om te bekijken hoe de treinritten verlopen. “We kwamen op het idee om onze producten per spoor te gaan vervoeren toen we zagen dat CoolRail Europe treindiensten begon te rijden voor Albert Heijn. We dachten toen ‘misschien kunnen we wel een plekje vinden op die trein’. Vervolgens zijn we met Shuttlewise in gesprek gegaan en met testritten gestart.”

Omdat de testritten goed verliepen werden de treindiensten in het budget voor 2020 opgenomen, vertelt Conen. “Maar toen werd er in Frankrijk gestaakt bij de spoorwegen en kwam COVID-19 eraan. Dit heeft de boel wat vertraagd. Maar nu gaan we dan eindelijk starten.”

Tekst loopt door onder afbeelding.Goederenvervoer per spoor Zeeman

Winkels Spanje

Zeeman heeft zo’n veertig winkels in Barcelona. Op dit moment heeft Zeeman een winkel in Madrid, maar het is volgens Conen ‘de bedoeling dat dit gaat groeien’. “We gaan naar dertig tot veertig nieuwe openingen in Spanje. Dat varieert van het noorden tot het zuiden van Spanje.” Als de volumes verder worden uitgebreid, dan verwacht Conen dat het aantal treindiensten verder zal toenemen. “Uiteindelijk worden de producten in Spanje via lastmile-vervoer afgeleverd door een logistiek dienstverlener.”

“Het mooie aan dit project is dat Zeeman met volle containers naar Spanje gaat en vervolgens gaan de containers ook vol terug met de rolcontainers uit de winkels”, aldus Max Bonnet van Shuttlewise. “Je ziet niet vaak dat retailers goederen per spoor vervoeren. Deze partijen zijn toch vaak gericht op het wegverkeer. Het is een mooie ontwikkeling dat ze nu voor intermodaal vervoer en CO2-reductie kiezen. Wellicht dat we hiermee de markt van de retailers kunnen opschudden. Zeeman is hiermee heel innovatief in deze sector.”

Zeeman

Zeeman werd in 1967 opgericht als een supermarkt met kleding en textiel tegen lage prijzen. In die tijd waren er nog weinig winkels in Nederland met zelfbediening. De formule sloeg aan en vanaf 1974 groeide het bedrijf hard door een aantal grote overnames. Met de overname van Brons in 1980 werd Zeeman in een klap de grootste textieldiscounter van Nederland. Inmiddels is Zeeman uitgegroeid tot één van de grootste textielsupers van Europa met 1.285 vestigingen in zeven verschillende landen.

Herjon Conen, hoofd Transport bij Zeeman, is woensdag om 14.00 uur te gast in de uitzending van SpoorProTV. SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken.

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Zeeman gaat Spaanse winkels per spoor bevoorraden”

Wiebe Goossen|12.05.21|13:40

Een goed, fris initiatief van Zeeman, dat zeker navolging verdient.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.