Calandbrug

Stroomstoring legt treinverkeer havenspoorlijn Rotterdam plat

Calandbrug

Het spoorgoederenverkeer op de Havenspoorlijn in Rotterdam ondervindt sinds woensdagnacht ernstige hinder door een stroomstoring. Er is hierdoor geen treinverkeer mogelijk met elektrische locomotieven. ProRail werkt aan een oplossing maar is hier tot nu toe nog niet in geslaagd.

Onder meer de schakelaars in een onderstation werden onderzocht en de isolatoren in deze schakelaars werden schoongemaakt. Maar na uitgebreid testen bleken de problemen met de stroomvoorziening nog niet te zijn opgelost.

Ergernis

De nieuwe problemen op de havenspoorlijn zorgen voor veel ergernis bij de spoorgoederenbedrijven die actief zijn in de Rotterdamse haven. “ProRail en zijn onderhoudsaannemer hebben klaarblijkelijk tijdens de reguliere onderhoudsinspecties de deplorabele staat van (onder andere) de isolatoren niet ontdekt”, reageert Hans-Willem Vroon van brancheorganisatie RailGood. “De vraag rijst of ProRail wel voldoende expertise In huis heeft en waarom deze expertise niet tijdig is ingehuurd. De bovenleidingtechnologie van 25 KV is een gangbaar systeem in Europa en zeker geen raketkunde.”

Volgens de vervoerders is dit de zoveelste grote storing aan de ProRail spoorweginfrastructuur voor goederenvervoer in de afgelopen jaren. “De schade die de goederenvervoerders lijden is wederom enorm. Klanten haken af met deze belabberde prestaties. Funest voor de zo gewenste modal shift, funest voor de rentabiliteit voor het spoorgoederenvervoer. De Rotterdamse haven staat voor de zoveelste keer in zijn hemd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.