DB Schenker ertstrein Maasvlakte Duitsland

Brussel akkoord met half miljard staatssteun Duits spoorvervoer

Duitsland mag het railgoederenvervoer tot een bedrag van een half miljard euro ondersteunen. Dat heeft de Europese Commissie vorige week besloten.

Het gaat daarbij om twee projecten die tot 2024 het vrachtvervoer over het spoor verder moeten ontwikkelen en innoveren. Onder meer moeten nieuwe technologieën het railgoederenvervoer ‘meer concurrerend’ maken als transportmodaliteit vergeleken met het wegvervoer.

Staatssteun

Volgens de Europese Commissie is het besluit om de staatssteun toe te staan mede ingegeven door het feit dat het gehele Europese spoorvervoer zal profiteren van de Duitse railprojecten om lading van de weg naar de rails te krijgen. Daarmee zijn tevens de milieu-doelstellingen van de EU gediend. Ook wijst Brussel er op dat er door de staatssteun geen directe concurrentievervalsing kan optreden met andere transportmodaliteiten.

Auteur: John Versleijen

John Versleijen is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.