Smartcamera Moerdijk

Camera controleert wagons op spooremplacement Moerdijk

Op spooremplacement Moerdijk is vorige week een smart camera in gebruik genomen die treinen bij aankomst controleert op afwijkingen. De proef is een samenwerking tussen ProRail, Havenbedrijf Moerdijk en de lokale goederenvervoerders. Voorheen werd deze controle om de zoveel minuten handmatig door de machinist gedaan.

De camera staat bij de ingang van het emplacement en controleert alle wagons bij binnenkomst. Het systeem leest de wagennummers en informatie met de inhoud van de trein uit. Vervolgens wordt dit vergeleken met de informatie in de wagenlijst die door de vervoerders vooraf is aangeleverd. Eventuele afwijkingen worden automatisch in de wagenlijst aangegeven, waarna deze handmatig worden aangepast.

Dit systeem is volgens Havenbedrijf Moerdijk met name belangrijk voor treinwagons die gevaarlijke stoffen bevatten. Bij eventuele calamiteiten kan er precies worden aangegeven aan de brandweer waar het extra gevaarlijk is, aldus de havenbeheerder.

Uitbreiding proef

De proef wordt na de zomer uitgebreid. Dan worden de wagens met gevaarlijke stoffen na aankomst op het emplacement gevolgd door draadloze sensoren in het spoor. Deze sensoren registreren op elke wissel naar welke sporen de wagens met gevaarlijke stoffen worden verplaatst. Als blijkt dat dit foutloos kan, worden de huidige handmatige registraties vervangen door een geautomatiseerd systeem.

Daarnaast richt het vervolgtraject zich verder op het inzichtelijk krijgen van de conditie van containers. Door de camerabeelden kunnen eventuele schades herkend worden, waarna het wordt gekoppeld aan het containernummer. Deze beelden kunnen gedeeld worden met de spoorgebruikers via een inlogportaal, zodat zij inzage krijgen in schades aan de wagons voor en na aankomst op Moerdijk.

Treinverkeer Moerdijk

In 2019 reden er 2900 reden van en naar Moerdijk. Vorig jaar is er een directe treinverbinding in gebruik genomen naar Polen. Andere bestemmingen zijn Duitsland en Italië.

Auteur: Nathalie van Herk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.