Een lange goederentrein op station Amersfoort

‘Grijp Europees herstelplan aan voor verduurzaming economie’

De Europese Unie praat over een pakket van honderden miljarden euro’s om de economie na de COVID-19-pandemie weer op gang te krijgen. Dit is een uitgelezen kans om de Europese economie te verduurzamen, vinden ruim tweehonderd Nederlandse bedrijven verenigd in MVO Nederland. De bedrijven, waaronder spoorbeheerder ProRail, stelden het ‘Recovery Statement’ op. Deze verklaring werd vrijdag door MVO Nederland aangeboden aan de ministers Kaag, Wiebes en Hoekstra.

De COVID-19-pandemie en de economische problemen als gevolg daarvan hebben een grote impact op de levens van miljoenen Europeanen. In Europees verband wordt er gewerkt aan een ambitieus herstelplan van honderden miljarden. Daarnaast wil de Europese Commissie met de Green Deal in tien jaar tijd duizend miljard euro uitgeven om klimaatverandering tegen te gaan.

Duurzamere economie

De ruim tweehonderd organisaties vinden dat dit een uitgelezen kans is om een extra boost te geven aan de omslag naar een duurzamere economie. Uit onderzoek van MVO blijkt dat nog maar 12,1 procent van de economie nu duurzaam is. De partijen vinden dat de Europese Green Deal onderdeel moet uitmaken van het Europese herstelpakket.

“Juist nu is het belangrijk om te investeren in duurzame infrastructuur,” zegt ProRail-topman John Voppen. “In de spoorsector staan we klaar om dit samen met Europese, nationale en regionale overheden mogelijk te maken.”

Spoorgoederenvervoer

De verklaring is op initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition opgesteld in samenwerking met VNO-NCW, Global Compact Nederland, MVO Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. Nederlandse bedrijven en overheden hebben de afgelopen weken laten zien goed te hebben samengewerkt om de COVID-19-pandemie tegen te gaan. De productie van voorraden voor de gezondheidszorg is opgeschroefd, net als de distributie ervan.

Het goederenvervoer per spoor speelde hier een belangrijke rol in en was essentieel om in heel Europa winkels te blijven bevoorraden. De bij de verklaring aangesloten bedrijven willen op eenzelfde manier samenwerken aan het herstel van de Europese economie.

Eerder deze week zei Voppen al in een interview met BNR Nieuwsradio dat de behoefte aan duurzame mobiliteit zal blijven groeien en overheden moeten blijven investeren in duurzame infrastructuur en openbaar vervoer. “Infrastructuur zorgt voor groei van het bnp en voor de werkgelegenheid. In Nederland komt bijvoorbeeld tien procent van ons inkomen uit infrastructuur. En als de mobiliteitsgroei over de weg moet, dan krijgen we dat niet duurzaam,” aldus de topman. “Uit vorige crises hebben we geleerd: als je stopt met investeren, wordt het lastig om dat later nog in te halen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.