zandoverlast Maasvlakte

ProRail zet zandzakken in tegen stuifzand op Tweede Maasvlakte

Het spoorgoederenverkeer op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam ondervindt al maanden overlast van grote hoeveelheden zand die vanaf naastliggende braakliggende terreinen op het spoor waaien. In afwachting van een definitieve oplossing plaatste ProRail 750 big bags over een afstand van 700 meter, gevuld met zand.

Door het stuifzand op de Tweede Maasvlakte kunnen goederenvervoerders bij harde wind vaak dagen aaneen geen treinen over het spoor sturen. Vooral begin dit jaar was het een aantal keren raak tijdens hevige stormen. Vooral de Euromax-terminal van ECT is soms dagenlang onbereikbaar of er staan treinen vast omdat ze niet kunnen vertrekken. Het zand wordt nu telkens met bulldozers van het spoor geschept, maar ProRail wil liever voorkomen dat het op de sporen terechtkomt. De spoorbeheerder is daarom samen met het Havenbedrijf Rotterdam op zoek naar een permanente oplossing.

Zandvang

Zo werkt het Havenbedrijf Rotterdam aan het afdekken met aarde en het inzaaien van terreinen. Afgelopen week werd dat gedaan bij het zogenoemde ‘K2-terrein’. Een gebied van 78 hectaren. Vervolgens moet er een ‘zandvang’ komen tussen het K2-terrein en de Container Exchange Route (CER). In deze brede sloot zonder water moet het zand zoveel mogelijk worden opgevangen. De zandvang is naar verwachting begin juli klaar.

Daarnaast gaat het Havenbedrijf vanaf halverwege juli ook andere gebieden langs het spoor op eenzelfde manier bedekken. Dat kan nu nog niet vanwege het huidige broedseizoen van de vogels in het gebied. “Na het nemen van deze maatregelen kijken we of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn om het zand van het spoor weg te houden”, aldus ProRail in een persbericht.

Rogge

Om tot die tijd de overlast door het zand zo veel mogelijk te beperken, zijn de eerder genoemde met zand gevulde big bags langs het spoor geplaatst. Deze zakken hebben een inhoud van 1 kuub en zijn ongeveer een meter breed en hoog. “Zand met zand tegenhouden. Wel zo toepasselijk.” Het gaat om 750 big bags. Om te voorkomen dat het zand uit de zakken waait, is bovenin een kleilaag aangebracht, waar ProRail rogge in laat groeien.

Lees ook: Rotterdamse haventerminal slecht bereikbaar door zand op het spoor

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.