Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Van Nieuwenhuizen vraagt flexibiliteit bij verlopen licenties treinmachinisten

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft woensdag tijdens de teleconferentie van de Europese transportministers opgeroepen tot onorthodoxe maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor het spoor, de luchtvaart, het wegtransport en de scheepvaart zo goed mogelijk op te vangen. Zij vraagt om flexibiliteit, bijvoorbeeld bij de controle van vakmensen. Doordat veel trainingen en examens niet doorgaan kan het bijvoorbeeld voorkomen dat licenties van bijvoorbeeld treinmachinisten buiten hun schuld om verlopen.

Ze heeft gevraagd om steun voor het goederentransport over het spoor en het water. In de huidige omstandigheden kan vervoer van noodzakelijke goederen over water en spoor volgens de minister juist een goed alternatief zijn, omdat er minder contact tussen mensen bij komt kijken. Directeur Hans-Willem Vroon van RailGood gaf eerder woensdag in een interview aan dat op het spoor hiervoor voldoende capaciteit heeft om dit op te vangen.

Europese regels

Van Nieuwenhuizen wil vaart maken met de versoepeling van de Europese regels voor slottoedeling zodat luchtvaartmaatschappijen hun historische rechten behouden. Ook heeft ze bij haar Europese collega’s aangedrongen op goede ondersteuning van de chauffeurs die een cruciale rol spelen bij de levering van noodzakelijke goederen en flexibiliteit bij de toepassing van de regels voor het internationale wegtransport.

Eurocommissaris voor Transport Adina Vălean heeft woensdag gezegd dat de Europese Commissie werk maakt van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de luchtvaart- en transportsector geholpen worden in deze zware tijd. Ze wees op mogelijke acties die lidstaten zelf kunnen nemen zoals het instellen van ‘Green Lanes’ voor een snelle doorstroming van essentiële goederen bij met name grensovergangen en het versoepelen van regels voor het wegtransport.

Steun

Minister Van Nieuwenhuizen: “De luchtvaartsector en de vele duizenden mensen die er werken hebben onze steun keihard nodig. Dat geldt ook voor de chauffeurs die er voor zorgen dat het transport van noodzakelijke goederen van vitaal belang zo soepel mogelijk blijft verlopen. Transport van met name primaire goederen zoals voedsel en medicijnen is essentieel om deze crisis het hoofd te bieden. De chauffeurs zijn onmisbaar en we moeten de sector waar mogelijk hulp bieden zodat de chauffeurs met zo min mogelijk belemmeringen hun werk kunnen doen.”

De minister heeft alle lidstaten opgeroepen om het vrij verkeer van essentiële goederen binnen de EU in stand te houden, tot het maximale dat mogelijk is. Ze heeft bijzondere aandacht gevraagd voor goede werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs, inclusief toegang tot sanitaire voorzieningen.

De Europese Commissie stelt zich flexibel op als lidstaten de regels voor de rij- en rusttijden voor de vrachtwagenchauffeurs tijdelijk versoepelen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft hierover contact met de vervoerssector in Nederland. In overleg met de sector wordt in kaart gebracht wat er nodig is om het transport van belangrijke goederen als voedingsmiddelen en medicijnen goed doorgang te laten vinden.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Van Nieuwenhuizen vraagt flexibiliteit bij verlopen licenties treinmachinisten | SpoorPro.nl
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Van Nieuwenhuizen vraagt flexibiliteit bij verlopen licenties treinmachinisten

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft woensdag tijdens de teleconferentie van de Europese transportministers opgeroepen tot onorthodoxe maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor het spoor, de luchtvaart, het wegtransport en de scheepvaart zo goed mogelijk op te vangen. Zij vraagt om flexibiliteit, bijvoorbeeld bij de controle van vakmensen. Doordat veel trainingen en examens niet doorgaan kan het bijvoorbeeld voorkomen dat licenties van bijvoorbeeld treinmachinisten buiten hun schuld om verlopen.

Ze heeft gevraagd om steun voor het goederentransport over het spoor en het water. In de huidige omstandigheden kan vervoer van noodzakelijke goederen over water en spoor volgens de minister juist een goed alternatief zijn, omdat er minder contact tussen mensen bij komt kijken. Directeur Hans-Willem Vroon van RailGood gaf eerder woensdag in een interview aan dat op het spoor hiervoor voldoende capaciteit heeft om dit op te vangen.

Europese regels

Van Nieuwenhuizen wil vaart maken met de versoepeling van de Europese regels voor slottoedeling zodat luchtvaartmaatschappijen hun historische rechten behouden. Ook heeft ze bij haar Europese collega’s aangedrongen op goede ondersteuning van de chauffeurs die een cruciale rol spelen bij de levering van noodzakelijke goederen en flexibiliteit bij de toepassing van de regels voor het internationale wegtransport.

Eurocommissaris voor Transport Adina Vălean heeft woensdag gezegd dat de Europese Commissie werk maakt van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de luchtvaart- en transportsector geholpen worden in deze zware tijd. Ze wees op mogelijke acties die lidstaten zelf kunnen nemen zoals het instellen van ‘Green Lanes’ voor een snelle doorstroming van essentiële goederen bij met name grensovergangen en het versoepelen van regels voor het wegtransport.

Steun

Minister Van Nieuwenhuizen: “De luchtvaartsector en de vele duizenden mensen die er werken hebben onze steun keihard nodig. Dat geldt ook voor de chauffeurs die er voor zorgen dat het transport van noodzakelijke goederen van vitaal belang zo soepel mogelijk blijft verlopen. Transport van met name primaire goederen zoals voedsel en medicijnen is essentieel om deze crisis het hoofd te bieden. De chauffeurs zijn onmisbaar en we moeten de sector waar mogelijk hulp bieden zodat de chauffeurs met zo min mogelijk belemmeringen hun werk kunnen doen.”

De minister heeft alle lidstaten opgeroepen om het vrij verkeer van essentiële goederen binnen de EU in stand te houden, tot het maximale dat mogelijk is. Ze heeft bijzondere aandacht gevraagd voor goede werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs, inclusief toegang tot sanitaire voorzieningen.

De Europese Commissie stelt zich flexibel op als lidstaten de regels voor de rij- en rusttijden voor de vrachtwagenchauffeurs tijdelijk versoepelen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft hierover contact met de vervoerssector in Nederland. In overleg met de sector wordt in kaart gebracht wat er nodig is om het transport van belangrijke goederen als voedingsmiddelen en medicijnen goed doorgang te laten vinden.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.