België gaat op slot, Nederland niet

België zal vanaf woensdag tot en met 5 april een ‘lockdown’ instellen die de bewegingsvrijheid van mensen beperkt. Dit om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat melden Belgische media. Desgevraagd laat premier Mark Rutte weten dat Nederland dit voorbeeld niet zal volgen.

De EU-leiders hebben tijdens hun videoconferentie over maatregelen in verband met het coronavirus wel afgesproken dat alle lidstaten ‘minimaal op oranje’ gaan, maar elk land beslist zelf of het het maatschappelijk leven tijdelijk helemaal platlegt. Nederland kiest daar nu niet voor, herhaalde Rutte dinsdagavond.

België

België vaart dus een andere koers. Daar mogen de inwoners vanaf woensdagmiddag alleen supermarkten, apotheken en banken bezoeken of voor noodgevallen naar buiten. Bijeenkomsten van mensen zijn verboden. Fysieke activiteiten buiten zijn wel toegestaan zoals wandelen, joggen of fietsen, mits een afstand van anderhalve meter met andere mensen in acht wordt genomen. De politie zal er op toe zien dat de beperkingen worden gehandhaafd.

Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun reis van essentieel belang is. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers

(Bron: ANP)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “België gaat op slot, Nederland niet”

Victor Bax|19.03.20|12:16

Dus Britse staatsburgers mogen niet meer naar de EU, en vv.?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.