Berlijn: lek bij DB Cargo nog niet boven

De Duitse regering verwacht dat de financiële situatie bij het zwaar verliesgevende DB Cargo dit jaar niet zal verbeteren. Dat stelt staatssecretaris voor verkeer Enak Ferlemann in antwoord op vragen in het Duitse parlement. 

Hij spreekt van een ‘gespannen bedrijfseconomische situatie’ bij de vrachtdivisie van het staatsbedrijf. ‘Ondanks het Masterplan voor het railgoederenvervoer is DB Cargo er niet in geslaagd de negatieve ontwikkelingen tegen te houden’, aldus Ferleman.

De reden daarvoor is volgens de staatssecretaris dat de volumegroei in het Europese goederenvervoer op het spoor grotendeels aan DB Cargo voorbij is gegaan. Vooral bij het kolen-, ijzererts- en staalvervoer verloor het bedrijf volume.

Geringe productiviteit

Gelijktijdig kampt de railgoederenvervoerder volgens de staatssecretaris met ‘tekorten aan middelen, onvoldoende kwaliteit en een geringe productiviteit vergeleken met branchegenoten’.

Deutsche Bahn publiceert eind van deze maand de jaarcijfers, maar transportwoordvoerder Christian Jung van de liberale FDP weet nu al dat die voor de railgoederenvervoer geen goed nieuws bevatten. Het vierde kwartaal verliep heel moeilijk, terwijl de situatie dit voorjaar door het coronavirus verder is verslechterd voor het vrachtbedrijf, zegt hij.

Auteur: john versleijen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.