langste goederentrein

Nieuw wereldrecord: 375 goederenwagons gekoppeld aan een trein

De Zuid-Afrikaanse spoorgoederenvervoerder Transnet SOC limited heeft zowel zijn eigen als het wereldrecord van goederentrein met de meeste wagons verbroken. Op 24 oktober reed het bedrijf voor het eerst met een 375 wagons tellende ertstrein.

De trein is vier kilometer lang en rijdt over een 861 kilometer lang traject dat loopt van de stad Sishen naar Saldanha in Zuid-Afrika. Deze trein vervoert mangaan, een onder meer door de metaalindustrie gebruikte grondstof, en telde tot nu toe maximaal 312 wagons. Door het aankoppelen van de extra wagons kon het laadvermogen van de trein worden opgeschroefd van 19.656 ton naar 23.625 ton per trein. Het vorige record in deze categorie was een ijzerertstrein van 342 wagons, die ook door Transnet werd ingezet.

Manganese export

De extra lange trein is het directe gevolg van het snel toenemende exportvolume van de mangaan. Het aandeel van Transnet in deze markt groeide exponentieel van 5 miljoen ton in 2012-2013 tot een recordhoogte van 15.1 miljoen ton in 2018-2019. Transnet (TFR) heeft take-or-pay overeenkomsten met tien mangaanexporteurs in het land. Deze manier van werken moet er toe leiden dat de volumes mangaan optimaal verdeeld kunnen worden over bestaande assets zoals locomotieven en wagons. En binnen de mogelijkheden van de huidige infrastructuur.

Tekst loopt door onder de foto.

Transnets langste goederentrein

Spoorcapaciteit

Volgens Russell Baatjies, verantwoordelijk voor het vervoer van ijzererts en mangaan bij TFR was er wel een mogelijkheid om de capaciteit te vergoten om aan de vraag vanuit klanten te voldoen. Dit door de bestaande toevoerlijnen aan de spoor uit te breiden en nieuw rollend materieel aan te schaffen om extra treinen in te zetten. Omdat dit om grote investeringen vraagt, werd ook gekeken naar andere oplossingen.

“We pasten de distributed power techniek toe om de lengte van de trein uit te kunnen breiden tot 375 wagons. De benodigde investeringen vallen hierdoor 90 procent lager uit dan vooraf begroot”. Het bestaande rollend materieel moest, net als de infrastructuur, wel aangepast worden om de 30 ton per as te kunnen dragen op het baanvak tussen Hotazel en Sishen.

Heavy haul doorbraak

TFR general manager, Brian Monakali en voormalig voorzitter van de International Heavy Haul Association spreekt van “een nieuwe doorbraak voor het zware spoorgoederenvervoer. Mijnbouwgroep Rio Tinto in Australië begon onlangs met de inzet van zelfrijdende treinen op zijn ijzerertsspoorlijn. En nu heeft Transnet met succes een 375 wagons tellende trein geoperationaliseerd. De samenwerking bij technisch onderzoek en het delen van best practices door spoorgoederenvervoerders wereldwijd, zal er zeker voor zorgen dat de operatie, veiligheid en spoorcapaciteit naar een hoger niveau getild wordt door de toepassing van baanbrekende technologie.”

Lees ook:

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.