Noah's train, bron: Havenbedrijf Rotterdam

Rotterdamse container geplaatst op ‘Noah’s Train’

Op APTM-terminal in op de Rotterdamse Maasvlakte is vrijdagmiddag onder grote belangstelling van alle deelnemende Europese railoperators de Rotterdamse container op ‘Noah’s train’ geplaatst.

De kleurrijke trein met 19 beschilderde wagons arriveerde donderdag op de containerterminal na een rondreis door Katowice, Wenen, Berlijn, Parijs, Brussel, Rome, Leipzig, München, Luxemburg, Riga en Madrid. De rondreis die op 4 december 2018 begon, is een initiatief van Rail Freight Forward (RFF), een samenwerkingsverband van ongeveer twintig Europese spoorgoederenvervoerders.

Goederenvervoer per spoor

RFF streeft ernaar om 30 procent van het goederenvervoer via het spoor te realiseren in het jaar 2030, nu is dat 18 procent. Als het doel wordt behaald, scheelt dat volgens de initiatiefnemers jaarlijks één miljoen vrachtwagens op de weg en 290 miljoen ton minder CO2-uitstoot.

De plaatsing van de container gebeurde onder het toeziend oog van algemeen directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf: “De campagne ‘Noah’s Train’ juichen we om twee redenen toe: spoor is een milieuvriendelijk alternatief voor goederenvervoer van en naar de grootste haven van Europa én het past in onze ambitie om van Rotterdam een energie neutrale haven te maken.” Het afgelopen jaar steeg het Rotterdamse containervervoer per trein met twaalf procent. Het Havenbedrijf streeft er naar dat in 2030 20 procent van containertransport naar en van het achterland over de rails gaat.

Noah’s Train

Met de Rotterdamse bijdrage die geschilderd werd door Nina Valkhoff, is ‘Noah’s Train’ gereed en verspreiden de containers zich los van elkaar over de gehele wereld. Een container gaat naar de klimaatconferentie in Chili. Het Rotterdamse exemplaar blijft voorlopig op de Maasvlakte.

Eén van de vier zijden van deze stalen laaddoos is nog blanco en wordt binnenkort op de parkeerplaats van FutureLand, het informatiecentrum van de Rotterdamse haven, vol gespoten met duurzame wensen van Rotterdamse jongeren. Jongeren kunnen zich daarvoor aanmelden via havenkrant@portofrotterdam.com.

Bekijk hier een video van ProRail over Noah’s Train:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.