SBB Cargo, spoorgoederenvervoerder

SBB doet derde van aandelen in Cargo over aan particulieren

De Zwitserse staatsspoormaatschappij SBB verkoopt 35 procent van de aandelen in SBB Cargo aan een consortium van particuliere bedrijven, bestaande uit Bertschi, Galliker, Pflanzer en Camion Transport.

Deze vier familiebedrijven, waarvan bulkvervoerder Bertschi in de Benelux vermoedelijk de bekendste is, moeten nieuw elan brengen in het spoorvervoer van goederen bij SBB. Precies een jaar geleden maakte SBB bekend een deel van de goederendochter in particuliere handen te willen brengen.

Duurzamer transport

Begin dit jaar werd SBB Cargo verzelfstandigd binnen het SBB-concern, in voorbereiding op een verkoop van een minderheid van de aandelen. De vier partners die zich nu samen hebben gemeld, noemen hun consortium Swiss Combi. Ze zeggen te streven naar duurzamer transport in en door Zwitserland, waar mogelijk per spoor. De vier deelnemers zijn ook actief in het wegvervoer, maar willen meer lading op de trein zetten.

De raad van commissarissen van SBB Cargo zal voortaan bestaan uit drie leden namens SBB, twee vertegenwoordigers van Swiss Combi en één onafhankelijk lid.

Auteur: Folkert Nicolai

Folkert Nicolai is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.