Terneuzense haven sluit aan op goederencorridor Rijn-Alpen

De haven van het Zeeuwse Terneuzen maakt sinds kort deel uit van de Rijn-Alpen corridor voor spoorgoederenvervoer. Het is de derde Noordzeehaven die wordt opgenomen in de Rail Freight Corridor (RFC), die een van de zeven corridors is die samen het hoofdnetwerk vormen van de Europese Unie.

De respectievelijke spoortrajecten, de overslagpunten naar terminals en een aantal geselecteerde belangrijke intermodale bulk terminals zijn al ingevuld op de routekaart. Dat meldt de RFC Rhine-Alpine. De kaart is te vinden op het Customer Information Platform, een digitale omgeving voor klanten. In januari 2020 vindt een reguliere update van de kaarten plaats, en komt er meer informatie beschikbaar,  aldus de RFC.

Spoor marktaandeel

Terneuzen maakt samen met de havens van Vlissingen en Gent deel uit van het samenwerkingsverband North Sea Port. De drie havens vormen samen een aanvulling op de haven van Rotterdam. Al deze havens zijn nu opgenomen in de Rijn-Alpen corridor. Volgens de RFC zijn deze vier havens samen goed voor meer dan 70 miljoen ton aan goederen. In Terneuzen zullen de spoorgoederenvolumes naar verwachting verdubbelen in de komende tien jaar. “We kijken er naar uit om de geplande overgang van de weg naar het spoor te ondersteunen”, aldus de RFC.

Op de Rijn-Alpen corridor zijn in totaal zeven zeehavens en tien binnenlandse havens aangesloten. De corridor telt in totaal 3.900 kilometer spoor en strekt uit van de Noordzeehavens tot die van het noorden van Italië. Het is daarmee de corridor met het grootste volume van het Europese hoofdnetwerk.

Lees ook:

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

1 reactie op “Terneuzense haven sluit aan op goederencorridor Rijn-Alpen”

Arco Sierts|15.08.19|16:53

… maar wat houdt dit nou concreet-feitelijk in? Leuk dat ze nu een Officieel Streepje op de Strategische Beleidskaart zijn, maar dat leidt alleen bij ambtenaren & bestuurders tot rondedansjes met champagne. Verladers zal het werkelijk een rotzorg zijn. Die kijken naar prijs-prestatie en de rest is blabla.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.