Kaart Rusland

Gratis spoorwebinar over doorvoer Europese producten in Rusland

Zustervakblad RailFreight.com organiseert een gratis webinar over de doorvoer van Europese producten per spoor door Rusland. Formeel is dit transitverkeer voor alle producten toegestaan ​​per 1 juli. Dit betekent een doorbraak voor de handel tussen Europa en China. De ontwikkeling is echter pril en de regels zijn complex.

Het webinar start op vrijdag 19 juli om 11.00 uur en heeft als titel ‘Silk Road Webinar: Russian Ban Lifted’. Aan tafel zitten ​​Sebastiaan Bennink van Wladimiroff Lawyers, Oscar Vermeij van New Silkway Logistics, Ton van den Hanenberg van de Hogeschool Rotterdam en Xinyao Zhan van GVT Intermodal. De vier specialisten verdiepen zich een uur lang in het onderwerp, met volop gelegenheid voor online vragen.

Verbod opgeheven

De doorvoer van voedsel- en landbouwproducten door Rusland vanuit Europa is sinds augustus 2014 verboden. Dit geldt ook voor deze producten uit de VS, Canada, Australië en Noorwegen. Dit heeft tot nu toe grote invloed gehad op het goederenvervoer per spoor, met name tussen Europa en Azië. Rusland is namelijk een van de belangrijkste doorvoerlanden op de Nieuwe Zijderoute. Tot nu toe konden deze producten alleen worden vervoerd via een handvol routes die Rusland omzeilen, waardoor de transittijden per spoor veel langer zijn.

Vorige maand meldde de Russische regering de ondertekening van een decreet dat het verbod opheft. Per 1 juli is de doorvoer van dit soort producten toegestaan, zij het onder bepaalde voorwaarden. Het betreft alleen transitverkeer en treinen moeten tijdens de hele reis door het land traceerbaar zijn.

Verwarring

Hoewel de regels langer dan een week van kracht zijn, is de reactie van de markt aarzelend. Er heerst nog steeds veel verwarring bij bedrijven over hoe ze aan de voorwaarden moeten voldoen, en of dat de maatregelen daadwerkelijk worden genomen. Over dit laatste wordt nog weinig gecommuniceerd. Wat wel zeker is, is dat het zal leiden tot een doorbraak, omdat de vraag in China naar Europese voedsel- en landbouwproducten enorm is.

Het webinar zal dan ook de praktische kant van dit nieuws behandelen. Oscar Vermeij legt uit wat de nieuwe regels voor zijn bedrijf betekenen en voor de Nieuwe Zijderoute in het algemeen. Xinyao Zhan heeft een beeld bij de maatregelen die in China genomen moeten worden om de ontvangst van deze nieuwe goederen te realiseren. Ton van den Hanenberg heeft als academicus een goed overzicht over de producten en diensten waar het om gaat. Eerder deed hij onderzoek naar deze producten en de respectieve afzetmarkten.

Tot slot zal Sebastiaan Bennink zijn uiterste best doen om de theoretisch implicaties van het decreet uit te leggen. Dit is geen gemakkelijke taak, omdat de regelgeving nog niet volledig helder is. Als advocaat is hij echter in staat de tekst van het decreet te analyseren en de voorwaarden toe te lichten.

Verstuur je vraag

Heb je een vraag over deze belangrijke ontwikkeling? Het is mogelijk om tijdens het webinar vragen aan de sprekers te stellen, maar dit kan ook voorafgaand door vragen in te dienen op de volgende webpagina: https://www.railfreight.com/webinar/. Hier kun je je registreren voor dit webinar.

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.