Een goederentrein met gevaarlijke stoffen op station Tilburg Centraal

Vlaams protest tegen nucleaire trein Borssele

In de regio Antwerpen is maandag actiegevoerd tegen het transport van hoogradioactief afval. Dit afval wordt vanuit het Zeeuwse Borssele naar Frankrijk vervoerd om te worden opgewerkt. De sociaaldemocratische partij Sp.a pleit voor een verbod op treinen met dergelijk afval door dichtbevolkt gebied.

Partijleden stonden maandag met witte pakken, maskers, gele waarschuwingspamfletten en tonnen met zogenaamd afval langs de spoorlijn. Volgens Sp.a is de verhoogde radioactieve straling bij de wagons vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en kinderen. De risico’s bij een treinongeluk of tunnelbrand zouden groot zijn. In Nederland mogen ‘radioactieve’ treinen volgens de partij niet door stedelijk gebied rijden. “Waarom zou het dan in België wel veilig zijn?”

Online petitie

De Sp.a heeft een petitie online gezet met de eis dat het “zinloze en risicovolle” vervoer wordt stopgezet. Ook zouden de contracten tussen de kerncentrale in Borssele en de opwerkingsfabriek in La Hague in Normandië moeten worden opgezegd.

Bron: ANP

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.