Een goederentrein van DB Cargo in Tilburg

Opnieuw operationeel verlies voor DB Cargo

DB Cargo leed in de eerste helft van 2018 een bruto verlies van 127 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar kwam de spoorgoederendochter van Deutsche Bahn uit op een bruto verlies van 28 miljoen euro.

De verkeersprestatie in ton-kilometers daalde 6,7 procent. Door de slechte cijfers van DB Cargo daalde ook het resultaat voor rente en belastingen bij moederbedrijf Deutsche Bahn, met 17,4 procent tot 974 miljoen euro. Wel nam de omzet volgens het concern met 2,8 procent toe tot 21,5 miljard euro.

Reorganisatie

DB Cargo verkeert al jaren in een reorganisatie. Het goederenvervoer over het spoor staat onder druk en DB Cargo kampt met een aantal verliesgevende activiteiten, zoals het vervoer van enkele wagons. Dat laatste vergt veel kostbaar rangeerwerk. Wagens moeten bijvoorbeeld bij grote verladers nabij hun vestiging worden opgehaald en elders tot complete treinen worden samengesteld.

Er zijn in voorgaande jaren wel strategische plannen voor DB Cargo opgesteld, die uiteindelijk weer in groei moeten voorzien in plaats van de huidige krimp. Die plannen hebben echter vooralsnog weinig opgeleverd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.