DP World Antwerp Swiss containertrein

Eerste containertrein uit Bazel met vertraging in Antwerpen

Op de Antwerp Gateway terminal van DP World is woensdagavond de eerste goederentrein in het kader van de nieuwe container rondtrip tussen het Zwitserse Bazel en Antwerpen aangekomen.

Met een reistijd van “amper een nacht”, is dit volgens DP een snelle en efficiënte manier om het groeiend aantal scheepscontainers op Antwerp Gateway af te handelen. Voorlopig is dit theorie, want de trein liep een flinke vertraging op.

Vertraging

De goederentrein kwam woensdag pas in de late avond op Antwerpen Gateway aan. Het voertuig was daar eigenlijk tegen 13.30 uur verwacht. De belangrijkste oorzaak voor de vertraging waren werken in de haven van Antwerpen zelf, aan de Lillobrug. Blijkbaar waren niet alle belanghebbenden daarvan op de hoogte.

Hoe dan ook verloopt dit transport per trein veel sneller dan op een binnenschip. Dat heeft vier tot negen dagen nodig voor het traject Bazel-Antwerpen en, afhankelijk van de operator en tussenstops, zelfs zeven tot negen dagen voor Antwerpen-Bazel.

Spoorverbinding

Schweizerzug, een onderdeel van de Zwitserse logistieke groep Swissterminal, heeft deze nieuwe spoorverbinding opgestart in samenwerking met het Antwerpse havenbedrijf. De trein rijdt twee keer per week, vooral tijdens de nacht. Hij kan circa 90 TEU meenemen. Het traject loopt van Frenkendorf naar Muttenz, Uckange (Frankrijk), Bettembourg (Luxemburg) en Antwerpen-Noord. Op Antwerp Gateway zijn er inmiddels 46 containers gelost en 29 geladen.

DP World wil ook in de toekomst sterk blijven inzetten op nieuwe treinverbindingen. De terminal ambieert een verhoging van 5 naar 10 procent van het spoor in zijn operaties, van jaarlijks 55.000 TEU naar 120.000 TEU in 2020. Ook komen er verbindingen met het Franse Lille en het Duitse Stuttgart.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.