Rangeerterrein Kijfhoek Zwijndrecht

Nederland volgt Duitsland met forse verlaging spoortarieven

Foto: Wikimedia Commons

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat tot 2023 jaarlijks 12 tot 14 miljoen euro vrijmaken om de gebruikersvergoeding voor spoorgoederenvervoerders te verlagen. De subsidie is onderdeel van een maatregelenpakket dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het pakket heeft als doel de concurrentiepositie van het spoorgoederenvervoer in Nederland ten opzichte van omringende landen aanzienlijk te verbeteren.

Het pakket is vastgesteld in overleg met de Spoorgoederentafel waar verladers, spoorvervoerders, terminals, havens, spoorinfrastructuurbedrijven, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overleggen over de toekomst van het transport over het spoor. “Vandaag hebben we een grote stap vooruit gezet, door onze gezamenlijke doelen voor de nabije toekomst in één pakket vast te leggen”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Maatregelen

Het brede pakket van maatregelen bevat financiële en technische oplossingen voor het spoorgoederenvervoer. Tot en met 2023 wordt jaarlijks een bedrag van 12 tot 14 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld, zodat de netto gebruiksvergoeding op een vergelijkbaar niveau komt met Duitsland. Dit maatregelenpakket moet ervoor zorgen dat de omvang van het goederenvervoer per spoor groeit naar 54 tot 61 miljoen ton in 2030.

Het maatregelenpakket is een reactie op het Duitse Masterplan, waarin Duitsland vorig jaar haar plannen ontvouwde om de gebruikerstarieven te halveren. Zonder tegenmaatregelen aan Nederlandse zijde, zou dit desastreuze gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van de spoorgoederenvervoerders in ons land.

ERTMS

Voor de invoering van het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS gaat het kabinet nationale en Europese fondsen inzetten, waarmee de installatie van het beveiligingssysteem op zo’n manier gebeurt ‘dat deze een gezonde groei van het spoorgoederenvervoer mogelijk maakt’. Van Veldhoven schrijft in de begeleidende brief bij het maatregelenpakket dat het belangrijk is dat in de overgangsfase naar ERTMS ‘de concurrentiepositie van het spoorgoederenvervoer niet verslechtert’. De draagkracht van de vervoerders voor de kosten moeten in deze periode ‘bewaakt worden’.

In augustus starten DB Cargo en ProRail proeven op de Brabantroute met goederentreinen van 740 meter. Door meer wagons tegelijk te koppelen, kunnen vervoerders beter concurreren met het wegvervoer. Verder wordt er samengewerkt om het spoorgoederenvervoer in havengebieden efficiënter te maken, stiller materieel en hybride locomotieven in te zetten en onderzoek te doen naar mogelijkheden voor trillingsarme draaistellen.

Concurrentiepositie

Belangenvereniging RailGood ziet het Nederlands maatregelenpakket als een belangrijke eerste stap om de concurrentiepositie met omringende landen en met andere modaliteiten te verbeteren. De trein gaat hierdoor terrein winnen in het goederenvervoer. Hans-Willem Vroon van RailGood: “We hebben nu een strategisch uitgangspunt. Naast de halvering van de gebruikersvergoeding is de erkenning van de waarde van spoorgoederenvervoer een belangrijk resultaat.”

“Dit zorgt ervoor dat werknemers weer trots kunnen zijn op de sector. Hierdoor kunnen we nieuwe mensen aannemen. De overheid faciliteert dit met een halvering van de tarieven. Daarnaast zullen de maatregelen ervoor zorgen dat we verladers weer terug kunnen verleiden naar het spoor”, aldus Vroon. “Dit is een pakket waar we trots op mogen zijn. Nu moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en de maatregelen ook daadwerkelijk gaan uitvoeren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Nederland volgt Duitsland met forse verlaging spoortarieven”

Henk Angenent|19.06.18|15:53

Het werd tijd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.