René de Vries en Ahmed Aboutaleb openen het Haven Cyber Meldpunt, foto: Marc Nolte

Burgemeester Aboutaleb neemt Haven Cybermeldpunt in gebruik

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft maandagmiddag het Haven Cybermeldpunt geopend. Alle 170 ondernemingen in het Rotterdamse haven- en industriegebied zijn voortaan verplicht grootschalige IT-verstoringen te melden via het telefoonnummer 010-2521005. De Rotterdamse haven is sterk afhankelijk van IT voor de veilige en vlotte afwikkeling van het spoorvervoer, scheepvaartverkeer en wegverkeer.

In juni vorig jaar lagen de containerterminals van APM in de Rotterdamse haven negen dagen stil vanwege een cyberaanval. De schade bedroeg tientallen miljoenen. Achteraf bleek dat het bedrijf onvoldoende was beschermd tegen cyberaanvallen.

Het Haven Cybermeldpunt is bedoeld voor het melden van grootschalige IT-verstoringen die impact hebben op de veiligheid van goederenoverslag, de ontvangst of vertrek van schepen of de uitvoering van het port security facility plan beïnvloeden. Het gaat daarbij om het op gang brengen van acties om de mogelijke gevolgen voor de veiligheid te minimaliseren. Het Haven Cybermeldpunt richt zich niet op het oplossen van de IT- verstoring. Bedrijven blijven hier zelf verantwoordelijk voor.

Digitale weerbaarheid

René de Vries, havenmeester en Port Security Officer: “Het instellen van het Haven Cybermeldpunt is één van de maatregelen die bijdragen aan het versterken van de digitale weerbaarheid en veiligheid van de Rotterdamse haven. Door het vroegtijdig melden van IT-verstoringen is het Havenbedrijf in staat om te bepalen of er maatregelen nodig zijn om de veiligheid in het Havengebied te ondersteunen. Ondernemingen in het havengebied moeten daarom melding doen van grootschalige IT-verstoringen bij dit meldpunt.”

Het Haven Cybermeldpunt maakt onderdeel uit van het Haven Coördinatie Centrum in het World Port Center aan de Wilhelminakade in Rotterdam. De medewerkers staan 24 uur per dag klaar om de melding aan te nemen en waar nodig actie te ondernemen. Een melding moet zo snel mogelijk na het bekend worden van de IT-verstoring worden doorgegeven aan het Haven Cybermeldpunt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.