EuroDual prototype in Frankrijk

Goederenzuster SNCF koopt locomotieven van Stadler

Het SNCF-zusterbedrijf Voies Ferrées Locales et Industrielles (VFLI) en leasebedrijf Alpha Trains hebben gezamenlijk dertien locomotieven aangeschaft van fabrikant Stadler. Het gaat om twaalf Euro4001 diesel-elektrische locomotieven en een EuroDual bi-modus locomotief. Beide modellen zijn onderdeel van Stadler’s nieuwe generatie zes-assige locomotieven.

De dertien locomotieven worden in Frankrijk en België gebruikt voor spoorgoederenvervoer. Drie locs zijn gekocht door VFLI, negen locs gaan naar Alpha Trains en worden vervolgens geleaset door spoorgoederenvervoerder VFLI.

EuroDual locomotief

VFLI, een zusterbedrijf van SNCF, gebruikt sinds 2013 negentien Euro4000 locs van Stadler. Alpha Trains heeft dertig Euro4000 locs. Deze worden ingezet voor spoorgoederenvervoer in Spanje en Portugal.

De EuroDual loc heeft zowel een diesel-elektrische motor als elektrische motor. Daardoor kan de loc op geëlektrificeerde spoorlijnen rijden, met bovenleidingspanning van 25kV wisselspanning of 1,5kV gelijkspanning, maar het voertuig kan ook op niet-geëlektrificeerde lijnen rijden.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.