Werkzaamheden Zevenaar Betuweroute, foto: ProRail

Omleiding goederentreinen vanwege werkzaamheden derde spoor

Goederentreinen die gebruikmaken van de Betuweroute worden van zaterdag 19 mei tot en met zondag 27 mei omgeleid via de Brabantroute en het reguliere spoor in Oost-Nederland. In deze periode vinden er werkzaamheden plaats aan het derde spoor tussen Zevenaar-Oost en de Duitse grens.

Tussen Zevenaar-Oost en de grens wordt over een lengte van drie kilometer een derde spoor gebouwd. Daarvoor vinden dit jaar nog drie grote buitendienststellingen plaats. De eerste buitendienststelling start  zaterdag. Aannemer Dura Vermeer legt hierbij wissels, bovenleiding en bekabeling aan.

Spoorwegwissels

In de nacht van maandag op dinsdag worden drie nieuwe wissels kant en klaar vanuit de fabriek van Voestalpine WBN in Hilversum naar Zevenaar gebracht. Volgens ProRail zijn er in Nederland maar twee vrachtwagens die deze wissels met een lengte van 38 meter en gewicht van bijna 38.000 kilo mogen vervoeren. Om in Zevenaar te komen snijden de chauffeurs bochten af en overbruggen ze greppels met behulp van rijplaten. In Zevenaar worden de wissels met een telekraan op hun plek gelegd.

In 2017 werd in Duitsland officieel het startsein gegeven voor de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen. De bouw van het 70 kilometer lange spoor gaat dwars door een aantal grote steden heen en zal nog een aantal jaren in beslag nemen. Door de aanleg van het derde spoor kunnen vervoerders in de toekomst meer goederentreinen inzetten op de Europese corridors voor het goederenvervoer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.