Spoorverbinding Antwerpen, LORO, Lineas

Lineas breidt spoordiensten uit met verbinding Antwerpen-Lyon

De Belgische spoorgoederenvervoerder Lineas heeft vorige week het Green Xpress Network uitgebreid met een nieuwe verbinding tussen Antwerpen en de Franse stad Lyon. Het gaat om een rechtstreekse dienst met een hoge frequentie.

De Lyon Xpress verbindt Lyon met andere centra in Europa. De Franse stad is een economische hub met binnenhaven en is de twaalfde tak van het Green Xpress Network van Lineas. De regio rond Lyon staat bekend vanwege de commerciële dynamiek, met name in de chemische sector. De snelle verbinding met andere chemische clusters in Antwerpen, Duitsland en Nederland heeft volgens Lineas een toegevoegde waarde voor de sector.

Green Xpress Network

Het principe van de Xpress-producten bestaat volgens Lineas uit het bundelen van verschillende soorten vrachten dat gaat van staal, scheikundige stoffen en consumentengoederen, tot pallets en containers. De vervoerder zet daarmee in op het transporteren van grote volumes over (middel)lange afstanden.

De Lyon Xpress rijdt momenteel twee keer per week, met vertrek uit Lyon op donderdag en zaterdag, en er wordt gestart met enkel conventionele lading. Vanaf april gaat de frequentie omhoog naar drie roundtrips. Volgens Lineas gaat dit op korte termijn omhoog naar vijf roundtrips. Vanaf juni kunnen er daarnaast intermodale ladingen van en naar Port Edouard Herriot op de Lyon Xpress toegevoegd worden.

De reis tussen Antwerpen en Lyon duurt zestien uur. Lineas voert de treindienst uit in samenwerking met partner Europorte.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.