SBB Cargo, spoorgoederenvervoerder

SBB Cargo schrapt één op de drie banen

SBB Cargo, de goederendochter van de Zwitserse spoorwegen, wil de komende vijf jaar een derde van de arbeidsplaatsen schrappen. Het bedrijf leed in de eerste helft van vorig jaar een verlies van omgerekend 21,7 miljoen euro.

Het probleem is het vervoer van volle-wagenlading, net als bij veel andere spoorondernemingen in Europa. Vooral het ophalen van enkele wagons met lading van verladers is inefficiënt en kost meer geld dan het oplevert.

Banenverlies

De komende drie jaar wil SBB Cargo 160 arbeidsplaatsen laten vervallen. Overigens wil het bedrijf zich uit dit segment van het spoorvervoer niet geheel terugtrekken. Grote klanten als de posterijen en de supermarkten Migros en Coop zijn hierin goed voor een min of meer stabiele omzet.

Al met al echter raakte SBB Cargo in het transport van volle-wagenladingen die bij de verlader op kleine emplacementen moeten worden opgehaald en moeten worden gerangeerd om er complete treinen van samen te stellen vorig jaar 14 procent omzet kwijt.

Auteur: Folkert Nicolai

Folkert Nicolai is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.