PortShuttle Rotterdam service

Stimuleringsregeling voor ‘stille goederentrein’ werpt vruchten af

Het stimuleren van stillere goederentreinen heeft ervoor gezorgd dat de geluidsproductieplafonds in 2017 konden worden verlaagd. Minister Cora van Nieuwenhuizen schrijft hierover in de Nota van bevindingen over de naleving van het gestelde maximum langs rijkswegen en spoorwegen in 2016.

In 2016 werden de plafonds nog maar in 1,1 procent van de gevallen overschreden. Dat is een gevolg van Stimuleringsregeling Stille Treinkilometers die vervoerders die rijden met stille goederenwagons een korting geeft op de gebruiksvergoeding.

In 2014, 2015 en 2016 zijn als gevolg van deze stimuleringsregeling respectievelijk 13.000, 10.000 en 9500 wagons omgebouwd tot ‘stille wagon’. Op dit moment is ongeveer de helft van alle goederenwagons stil. Om overschrijdingen van de geluidproductieplafonds te voorkomen, toetst ProRail jaarlijks de nieuwe dienstregeling aan de plafonds, mede op basis van de Algemene Maatregel van Bestuur Capaciteitsverdeling Spoor. Het is niet mogelijk om zonder meer treinen toe te laten als hierdoor plafonds worden overschreden.

Geluidsbeperkende maatregelen

Naast het ombouwen van goederenwagons heeft ProRail de mogelijkheid om geluidbeperkende maatregelen te treffen aan of bij het spoor. Voorbeelden daarvan zijn het plaatsen van geluidschermen of aanbrengen van railpads, het akoestisch slijpen (minder ruw maken) van de spoorstaaf en aanbrengen van gevelisolatie. Ook wordt er gekeken naar de inzet van het materieeltype op het spoor.

Op de locaties waar nog overschrijdingen zijn, wordt nagedacht welke geluidbeperkende maatregelen het meeste effect hebben. ProRail gaat geluidsreducerende maatregelen treffen op de trajecten Arnhem-Zutphen, Enschede-Glanerbrug, Zutphen-Winterswijk en Zuidbroek-Veendam.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.