IJzeren Rijn Budel Weert Hamont goederenvervoer Foto: Hollandse Hoogte.

Toch gevaarlijke stoffen over tracé Hamont-Weert

Op het traject Hamont-Weert langs Budel gaan toch goederentreinen met gevaarlijke stoffen rijden. Vervoerder Lineas deed eerder bij ProRail een aanvraag om goederentreinen over dit deel van de IJzeren Rijn te laten rijden.

De Belgische vervoerder Lineas stuurde eind november een brief naar de gemeenten Weert en Cranendonck dat er stoffen die niet onder de wet Basisnet vallen vervoerd zouden worden over het tracé. Binnen deze wet staat vastgelegd wat de maximale risico’s mogen zijn van transport van gevaarlijke stoffen over het spoor. Ondertussen hebben zich nieuwe klanten aangediend bij Lineas en deze gaan ook chemische stoffen vervoeren die onder wet Basisnet vallen. Er gaan hierdoor niet meer treinen rijden, maar de treinen die er rijden worden wel langer.

Maar dat wil niet zeggen dat de veiligheid van omwonenden nu in het geding is. Het is binnen wettelijke kaders toegestaan, maar heeft wel als gevolg dat de veiligheidsregio het calamiteitenplan moet aanpassen. ProRail benadrukt dan ook dat deze wijziging aan te vervoeren goederen niets aan de situatie verandert. Een woordvoerder van Lineas zei: “Spoorvervoer is een van de veiligste transportmodaliteiten.”

Wet Basisnet

De wet Basisnet op 1 april 2015 van kracht gegaan. Volgens deze wet is er een risicoplafond voor elk spoortraject. Dit risicoplafond wordt in de gaten gehouden door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op basis van realisatiegegevens van ProRail. Dat betekent in de praktijk dat sommige goederentreinen die chemische middelen vervoeren via de route met de minste risico’s moeten rijden, zoals over de Betuweroute. Het doel van de wet is om het risico voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen voor de omgeving zo laag mogelijk te houden.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Toch gevaarlijke stoffen over tracé Hamont-Weert”

Pat Rick|24.01.18|10:42

De lijn loopt door een natuurgebied in limburg en pal rakelings langs vakantiepark Weerterbergen. Huisjes staan op 25 meter van het spoor. Ik denk dat mensen hier niet zo blij zullen zijn als er ’s nachts een trein voorbij dendert, want men komt juist voor de rust.

H VanBeurden|25.01.18|13:32

Tja, de spoorlijn lag er al eerder dan de vakantiehuisjes… Jammer maar helaas. Laat die treinen maar komen!

Temeer daar men alleen als het de mensen goed uit komt het argument natuurgebied gebruikten, anders heeft men daar lak aan en legt men er gewoon een weg door aan (A73 in hetzelfde Limburg)

Cornelius Koelewijn|10.02.18|17:04

De toenmalige NS had niet zo dom moeten zijn om het goederenvervoer over de lijn te stoppen. Dan had er nu geen haan naar gekraaid. Overigens rijden er ook dagelijks vanuit België goederentreinen naar de zinkfabriek in Budel. Alleen de paar kilometer tussen Budel en Weert wordt niet gebruikt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.