Een chloortrein in Amersfoort

ProRail moet 50.000 euro boete betalen voor overtreding met chloortrein

ProRail moet een boete van vijftigduizend euro betalen, omdat de spoorbeheerder zich in 2013 in Amersfoort niet aan de veiligheidsregels voor chloortreinen heeft gehouden. Dat meldden meerdere media. Het OM eiste een boete van 150.000 euro, maar omdat het strafbaar feit ruim vier jaar geleden is gepleegd, besloot de rechtbank tot een lagere boete.

Op 13 maart was een trein met vijf ketelwagens met chloor vanuit Bad Bentheim in Duitsland tussen Amersfoort en Kijfhoek met veertien minuten vertraagd. Deze vertraging had volgens het OM gemeld moeten worden door de treindienstleiders van ProRail van de verkeersleidingsposten Utrecht, Rotterdam en Kijfhoek. Het OM vindt het ernstig dat deze vertraging niet is gemeld, want in het geval van noodgevallen moet de treindienstleider exact weten waar de trein met chloor zich bevindt op het spoor.

Gevaarlijke stoffen

Daarnaast heeft ProRail volgens het OM vier dagen in maart 2013 meerdere wagons met chloor laten staan op het rangeeremplacement bij Amersfoort. Dit is niet toegestaan volgens de milieuvergunning. Chloor is bij inademing giftig en er treedt direct levensgevaar op. Volgens het OM is ProRail een recidivist en heeft inmiddels een strafblad van 27 pagina’s.

Lees ook:

OM eist boete voor ProRail vanwege overtreding met chloortrein

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail moet 50.000 euro boete betalen voor overtreding met chloortrein”

Henk Angenent|07.12.17|11:14

Hysterische onzin. OK, chloor is geen gezond goedje, maar wat kan een stilstaande wagen, speciaal gebouwd voor chloorvervoer, voor kwaad? De NL-wetgeving is ten opzichte van de Europese veel te streng. Overal in Europa rijden chloorwagens in gemengde goederentreinen. Hier worden ze alleen van het idee al zenuwachtig. Hysterie dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail moet 50.000 euro boete betalen voor overtreding met chloortrein | SpoorPro.nl
Een chloortrein in Amersfoort

ProRail moet 50.000 euro boete betalen voor overtreding met chloortrein

ProRail moet een boete van vijftigduizend euro betalen, omdat de spoorbeheerder zich in 2013 in Amersfoort niet aan de veiligheidsregels voor chloortreinen heeft gehouden. Dat meldden meerdere media. Het OM eiste een boete van 150.000 euro, maar omdat het strafbaar feit ruim vier jaar geleden is gepleegd, besloot de rechtbank tot een lagere boete.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail moet 50.000 euro boete betalen voor overtreding met chloortrein”

Henk Angenent|07.12.17|11:14

Hysterische onzin. OK, chloor is geen gezond goedje, maar wat kan een stilstaande wagen, speciaal gebouwd voor chloorvervoer, voor kwaad? De NL-wetgeving is ten opzichte van de Europese veel te streng. Overal in Europa rijden chloorwagens in gemengde goederentreinen. Hier worden ze alleen van het idee al zenuwachtig. Hysterie dus.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.