Biertrein Lineas

Belgische biertrein brengt Jupiler per spoor naar supermarkt

De eerste biertrein is woensdag aangekomen bij supermarktketen Delhaize in het Belgische Ninove. Deze biertrein had als startpunt bierbrouwerij AB Inbev in Jupille, de plaats waar de Belgische biersoort Jupiler naar is vernoemd. De trein gaat drie keer in de week op en neer rijden tussen Jupille en Ninova en zal op termijn vijfduizend vrachtwagens per jaar van de weg houden.

Het gaat om een samenwerking tussen spoorgoederenvervoerder Lineas (voorheen B Logistics) de Belgische supermarktketen Delhaize, brouwerij AB InBev, provincie Oost-Vlaanderen en transportbedrijf Remitrans. Het is een proefproject waar later meer partijen bij kunnen aansluiten.

Biertrein

AB InBev levert iedere dag Jupiler bij Delhaize in Ninove vanuit de brouwerij in Jupille bij Luik. Dat gebeurde tot nu toe met vrachtwagens. Met steun van de provincie Oost-Vlaanderen zal een goederentrein volgeladen met bier dit transport overnemen. 

Dit zal met name een positief effect hebben op de ring rond Brussel, waar het transport over plaatsvond. Naast de verlaging van het fileleed zorgt het ook voor een reductie van de CO2-uitstoot.

Gedeputeerde Versnick van de provincie Oost-Vlaanderen: “Het is de ambitie om Oost-Vlaanderen klimaatgezond te maken tegen 2050 en om dat doel te bereiken wil de provincie Oost-Vlaanderen concrete projecten realiseren. Bij de verdere uitbouw van onze provincie tot een logistieke topregio, zoeken we daarbij steeds naar slimme logistieke oplossingen. Zo zullen we bijvoorbeeld het vrachtvervoer over de weg verminderen door het spoor als alternatief te promoten. Het spoortransport stoot dan ook 8X minder CO2 uit dan het wegtransport.”

Modal shift naar spoor

Transportbedrijf Remitrans uit Ninove werkt als transportebedrijf actief mee aan de omslag naar duurzame alternatieven. Daarom kocht het bedrijf zeven jaar geleden een stuk spoor dat met eigen middelen operationeel werd gemaakt. Spoorgoederenvervoerder Lineas is aangetrokken als partner voor het maken van de modal shift naar het spoor.

“Lineas heeft zich ten doel gesteld om zulke competitieve en kwalitatieve spoorproducten aan te bieden dat ondernemingen bewust kiezen voor het spoor. Dankzij dit soort innovatieve spooroplossingen die we samen met de klanten ontwikkelen, kunnen we het spoor nieuw leven inblazen, alsook een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en aan het verminderen van het fileprobleem”, aldus directeur Geert Pauwels.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.